Na oleji zpěníme cibulku, na to vhodíme propláchnutou syrovou rýži a trochu osmahneme, až se přestane lepit ke dnu kastrolu. Do rýže zamícháme maso pokrájené na kousky i mraženou zeleninu a zalejeme studenou vodou.
Když se začne směs vařit, vhodíme rozdrobenou kostku bujonu a mícháme, až se bujon rozvaří. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme, až se všechna voda vstřebá tj, 15-20 min. podle druhu rýže.
Rýži dělám jak Věra z DC a Gábina H. Nejraději mám rýži parolaid (je sypká, nelepí se a chuťově lepší než obyčejná bílá rýže). Doporučuji na osmažené cibulce orestovat nejdřív mraženou zeleninu, pak rýži a nakonec zamíchat maso nakrájené na kousky. Pak vše zalít VROUCÍ - OCHUCENOU VODOU= (masox, sůl, vegeta, sušená petrželka, špetka červené mleté papriky, sušený česnek - sypká směs).
jasil jasil
|24. 1. 2009 13:39
Je to výborné, dělali jsme to z dvojnásobného množství pro 6 osob. Jen Masoxu jsme dali místo 2 jen 1,5 a bylo to i tak dost slané. Už ta stehna sama jsou dost slaná.
Jarka O.
|23. 12. 2007 13:47
Díky za bleskový oběd v předvánočním shonu. Dochutila jsem špetkou pálivé papriky, byla jsem pochválena a rodina posílá jedničku.
Jana Kutačová
|18. 5. 2007 08:06
Heli: vařím rýži stejně,jen ji na tom oleji orestuji i s cibulkou..Je krásně sypká a chutná.A rozoto dělávám taky tak a to třeba i ze zbytku vepřového nebo kuřecího masa s přidáním hrášku a lžičky papriky.:o))
Helena Štolbová
|17. 5. 2007 13:00
Nezkoušela jsem, jestli je lepší vroucí voda. Rýže se během chviličky začne vařit i když jí zalejete studenou vodou. Ušetříte si čas i nádobí, když všechno děláte v jednom hrnci. Já zásadně všechnu rýži připravuji tak, že jí nejdříve orestuji na kapce oleje a pak jí zaleju vodou a ochutím - pak i méně kvalitní rýže se krásně sype.
Věra z DC
|16. 5. 2007 13:19
Ano Gábi pravdu díž :-)) Paela je moc dobrá a rýže krásně žlutá doporučuji.
Gábina H
|16. 5. 2007 12:42
Dělám to jako Věra, někdy přidám i koření, např. Paella nebo kari
Věra z DC
|16. 5. 2007 12:09
Recept je moc pěkný, ale mám dotaz není lepší zalévat rýži vroucí vodou ? Zalévám totiž rýži osmaženou na ciblce vždy vroucí vodou již ochucenou .