Vše dáme do mísy a vypracujeme nejlépe elektrickým ručním šlehačem. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy je hotové. Dáme ho kynout na teplé místo asi na 30 min. přikryté utěrkou. Pokud nám příliš vykynulo, ještě ho lehce znovu propracujeme. Pak těsto vyválíme na plech nebo raději na pekáč o velikosti plechu a kolem dokola ještě vytvoříme prsty rámeček, aby náplň nevytékala. Na dno rozdrobíme sušenky nebo piškotky a poklademe silnou vrstvou očištěného rybízu. Pak smícháme cukr se škrobovou močkou, přidáme celá vejce, smetanu a špetku soli, vše rozkvedláme a stejnoměrně zalijeme rybíz. V předehřáté troubě pečeme zvolna asi 30-40 min na 150 °C(horkovzduch), až okraje těsta začnou hnědnout.
Nezlobte se, ale není náhodou v receptu na těsto chyba?? Přeci jen litr mléka a 1/2 kg mouky, to jsou spíš řídké lívance než těsto na koláč :-\
Olga Nachtigalová
|5. 8. 2010 19:43
Koláč je výborný, snad jediná varianta receptu na moučník s rybízem, kdy rybíz není tak "agresivní", poleva ze smetany ho hodně zjemňuje. S těstem se krásně pracuje, zkrátka dávam za 1! Ještě přemýšlím, z jakého jiného ovoce by ještě šel udělat
Markéta Kloučková
|20. 6. 2009 12:12
Těsto jsem udělala v pekárně na chleba, krásně se s ním pracovalo. Koláč jsem právě dopekla, těším se na ochutnání, ale věřím, že nebudu zklamaná. Pekla jsem při 150st. 30 minut (horkovzduch). Tak nevím :-) Jo a pozor, rybíz mi zuřivě poprskal celou troubu.
Jana Remková
|18. 7. 2008 17:20
Je to docela dobré,ale nějak se mi tam stratila ta poleva.Příště bych zkusila tu šlehačku vyšlehat dohusta a pak přidat cukr a škrobovou moučku a pak nalít na rybíz.Myslím,že by z toho byla taková růžová krusta na koláči.
ladislava staffenová
|17. 7. 2008 17:52
Nejenže to vypadá výborně,ono to je výborný.Je fakt,že jsem taky pekla kratší dobu na horkovzduch,navíc já musím otáčet plech - u zadní stěny mi to peče a připéká víc.Ale je to fakt dobré.( Snad mi konečně tenhle příspěvek vyjde,stránka mě zlobí od rána)
Jana Remková
|17. 7. 2008 17:19
Tak,vypadá to výýýborně!! Voní po celém bytě.Jen pozor na dobu toho pečení,30-40 minut je moc.Pekla jsem snad polovinu té doby a ještě mi nezvoní ani minutka,takže na těch 150,ale tak 15-20 minut
Jana Remková
|12. 9. 2007 13:40
Děkuji za recept,nemám rybíz,ale určitě to zkusím s malinami a určitě to bude mňamka. Jana R.