lžíce
rybízová marmeláda
nebo 1 hrnek čerstvého rybízu
2
lžíce
vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
1
Brambory uvaříme ve slupce den předem a hned je oloupeme. Druhý den brambory nastrouháme najemno.
2
Oloupeme jablka, vyjmeme z nich jádřince, rozčtvtíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
3
Smícháme mouku, heru, sůl, cukr, přidáme žloutek a brambory.
4
Zpracované těsto rozdělíme na dva stejné díly a jeden díl vložíme do vymazané koláčové formy. Na těsto poskládáme plátky jablek, posypeme skořicí a vanil. cukrem, potřeme marmeládou (či posypeme rybízem), přidáme rozinky a ořechy. Okraje potřeme bílkem, přiložíme druhý plát těsta a na okraji přitiskneme. Povrch koláče potřeme bílkem a pečeme v troubě při 160 °C dozlatova.