balení
vinné kvasinky
nebo 1 lahvička kvasinek Vinflora
Postup přípravy receptu
1
Před přípravou vína asi 2-3 dny připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína).
2
Do čisté 2 dl skleničky nalijeme domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je 2-3 dny rozmnožit.
3
Cukr s vodou převaříme, necháme vychladnout a nalijeme s rybízovou šťávou do 10 l demižonu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme.
4
Demižon uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
5
Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižonu (dáváme pozor, abychom nezvířili kaly). Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.
6
Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré.