Asi citronem bych ji nahradila. Delala jsem stavy z bilin a citronu bez kiseliny citr.a vyborne. Hlavne levandulova a matova.
Přesně tak jí dělám i já,rum je lepší jak kyselina sorbová,dávám trošku i navrch marmelády :-D
Ještě je možné přidat čajovou lžičku jedlé sody pro regulaci kyselosti.
Když je to navinulé, tak vylít? Nebo se s tím dá něco dělat? Ještě tam nemám cukr. :-S
Když už to mám trochu navinulé před přidáním cukru, tak to asi můžu celé vylít, že? =-O
Před týdnem jsme udělali druhou várku, a rybíz jsme propasírovali. Štáva má mnohem lepší chuť. Dneska jdeme na třetí várku a tu budeme opět pasírovat. V těchto vedrech se ani nestačí zkazit.
Fakt se musí rybíz louhovat 3 dny?
Dnes jdu dělat druhou várku. Dělali jsme ji před 14 dny a je výborná. Ze zbytku rybízu jsme potom udělali rybízový koláč. Protože jsme, ale zjistili že jde na odbyt tak tu druhou várku budeme na zkoušku pasírovat.
Ahojky já svařím rovnou vodu s cukrem a horké naliji na rybíz.Přidám jedno malé balení 20g kyseliny citronové a jeden rozkrájený citron(nemusí být).Nechám do druhého dne a potom jenom přes cedník přeliji .Lahve vypláchnu rumem.Může se taky zavařit. :-)
Dělám i se stopkami. Všichni píšou že by tam neměla být dužina že se kazí, loni jsem rybíz v utěrce promačkala, pak jsem měla skoro o třetinu víc šťávy než jiné roky a měla mnohem lepší chuť a teď jsme ji dopili a šťávě se nic nestalo, nezkvasila... nic... Jen není průsvitná, ale o to je lepší.. :-) A to jí skladuji normálně ve sklepě...
stavička supr :) <3
stavička supr :) <3
rybíz muže mít i stopky,nebo ho třeba odkuličkovat
Ahoj všem, kyselinu sorbovou jsem sehnala v soukromé drogerii Teta v Plzni na Koterovské, v normální Tetě ji nemají.
Kyselinu sorbovou jsem koupila v soukromé drogerii Teta v Plzni na Koterovské, v normální Tetě ji nemají.
Když šťávu dělám, mám ji normálně v kuchyni. Do sklepa ji dávám až když je hotová.
Také mně přijde 1 kg cukru na 1l moc. Nedala jsem ani 0,5 kg a je to super osvěžující.
Poprvé v životě jsem dělala rybízovou šťávu a musim říct, že tento recept je skvělý :) jen jsem dala na 1kg rybízu 0,5kg cukru a myslím, že je to dostačující :)
Dobrý den, musí ta šťáva stat v chladnu, když se dělá?Děkuji :-)
Podobná šťáva se v naší rodině dělá už 40 let, jen místo kyseliny sorbové používáme rum. Velkého panáka rumu naliji do lahve, tu uzavřu a několikrát zatřepu, lahev otrevřu a rum přeliji do další lahve. Do takto vydezinfikovaných lahví a zárověń i víček naliju šťávu a přidám pár kapek rumu navrch.
Rybízovou štávu za studena jsem již dělala několikrát.Je to nejlepší recept a nejjednodušší až na pracné trhání rybízu :'( Ještě kdo si neví rady s kys.sorbovou,tak to je pomucka ke konzervování ovoce a zeleniny,která ten sorbit obsahuje. :-\
A nešla by nahradit kyselina citrónová?
Ahoj. Moje máma tu štávu zkouší a ještě nevíme co z toho bude.Ale moc se na ní těšíme a přejeme si O:-) aby byla ta štáva super :-* a my abychom ji mohli slavit <:-) je to sice unavující :-| ale určitě si jí zamilujeme <3 Ale doufejme že jsme to nepřepískli s tou kys.sorbové. noaby to pak nebyl humus :-$ kdybyjsme jí nějak tou kyselinou.A vůbec nevím kde se dá koupit :-\ Mamka ani neví kde jí sehnala čáuuuuuuuuuuuuuuu :-D
Ahoj. Moje máma tu štávu zkouší a ještě nevíme co z toho bude.Ale moc se na ní těšíme a přejeme si O:-) aby byla ta štáva super :-* a my abychom ji mohli slavit <:-) je to sice unavující :-| ale určitě si jí zamilujeme <3 Ale doufejme že jsme to nepřepískli s tou kys.sorbové. noaby to pak nebyl humus :-$ kdybyjsme jí nějak tou kyselinou.A vůbec nevím kde se dá koupit :-\ Mamka ani neví kde jí sehnala čáuuuuuuuuuuuuuuu :-D
Ahoj všem, šťávu jsem naložila, ale mám problém se sehnáním kys. sorbové. Kde se dá koupit? Objela jsem všemožné krámky i krámy a nikde není. Předem díky
Šťávička je jednoduchá a moc moc dobrá. Druhý den jsem slila přes cedník a pak dala do pleny a ještě vyždímala. Vůbec to tomu nevadí, myslím že se to nezkazí, šťáva nebude mít šanci, první litránek začíná docházet. Další várka už se máčí. :-)
zdravím, mám k tomuto receptu dotaz - třetí den při nalévání do lahví dost pění, je to OK? díky
Super recept. dělám ho už třetím rokem. po uležení s vodou ( já dávám stuenou, taky nevadí)tak za dva dny všechno rozmixuji tyčákem a vyždímám přes plátno. ještě se mi nezkazila a teď doděláváme flašku z předloňska , je čirá výborná, vydrží. ještě pod víčko dávám kousek igeliťáku pro pojištění že to bude těsnit víc na hoďku nebo do rána to otočím dnem nahoru aby se případné bakterie apod zničily a udusily. Fakt rybízová šťávička plná vitamínů je prostě super. Všem doporučuji!!!! :-P :-)
Výborná šťáva. Udělala jsem přesně dle receptu. Je skutečně moc dobrá. A ani zbytky po šťávě jsem nevyhodila. Převařila jsem je s želírovacím cukrem, takže mám z 1,5kg rybízu skoro 3 litry sirupu, dvě sklenky rybízové želatiny a jednu větší sklenku toho, co zbylo. ;-)
Výborný recept. Já bych šťávu nejdříve vylisoval a pak teprve zalil převařenou vodou. Místo cukru by bylo zajímavé přidat med.
Rybízová marmeláda byla moc dobrá už jsem jí zkoušel dělat doma a povedla jse mi na známku:1 :-)
Jednoduchý postup, výborná chuť :-) Dávám za jedna :-)