1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se 1 den louhovat.
2
2den: Scedíme, nejlépe přes hadřík, nebo jemné sítko, nechá se odkapat, nesmí se pasírovat, šťáva by nebyla čirá a dužina z rybízu by se v ní kazila. Potom se přidá 1 kg cukru krupice a nechá se opět jeden den rozpustit.
3
3den: Promícháme do úplného rozpuštění cukru a nakonec přidáme špetku kyseliny sorbové, aby jsme to pojistili proti kazení. Máme krásně voňavou rybízovou šťávičku, přelijeme do lahví s uzávěrem a můžeme začít konzumovat.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Zuza
|16. 9. 2016 15:37
Asi citronem bych ji nahradila. Delala jsem stavy z bilin a citronu bez kiseliny citr.a vyborne. Hlavne levandulova a matova.
Bohumila
|2. 7. 2016 15:55
Přesně tak jí dělám i já,rum je lepší jak kyselina sorbová,dávám trošku i navrch marmelády :-D
Michal Vychodil
|25. 6. 2016 19:16
Ještě je možné přidat čajovou lžičku jedlé sody pro regulaci kyselosti.
Zdenka
|14. 8. 2015 21:08
Když je to navinulé, tak vylít? Nebo se s tím dá něco dělat? Ještě tam nemám cukr. :-S
Zdenka
|14. 8. 2015 21:04
Když už to mám trochu navinulé před přidáním cukru, tak to asi můžu celé vylít, že? =-O
Libor
|11. 8. 2015 21:52
Před týdnem jsme udělali druhou várku, a rybíz jsme propasírovali. Štáva má mnohem lepší chuť. Dneska jdeme na třetí várku a tu budeme opět pasírovat. V těchto vedrech se ani nestačí zkazit.
blesik
|29. 7. 2015 15:43
Fakt se musí rybíz louhovat 3 dny?
Libor
|25. 7. 2015 18:06
Dnes jdu dělat druhou várku. Dělali jsme ji před 14 dny a je výborná. Ze zbytku rybízu jsme potom udělali rybízový koláč. Protože jsme, ale zjistili že jde na odbyt tak tu druhou várku budeme na zkoušku pasírovat.
Bohumila
|25. 7. 2015 17:01
Ahojky já svařím rovnou vodu s cukrem a horké naliji na rybíz.Přidám jedno malé balení 20g kyseliny citronové a jeden rozkrájený citron(nemusí být).Nechám do druhého dne a potom jenom přes cedník přeliji .Lahve vypláchnu rumem.Může se taky zavařit. :-)
Kacisek
|23. 7. 2015 00:15
Dělám i se stopkami. Všichni píšou že by tam neměla být dužina že se kazí, loni jsem rybíz v utěrce promačkala, pak jsem měla skoro o třetinu víc šťávy než jiné roky a měla mnohem lepší chuť a teď jsme ji dopili a šťávě se nic nestalo, nezkvasila... nic... Jen není průsvitná, ale o to je lepší.. :-) A to jí skladuji normálně ve sklepě...
Svetla
|17. 7. 2015 11:01
stavička supr <3
Svetla
|17. 7. 2015 11:01
stavička supr <3
ivana
|14. 7. 2015 08:41
rybíz muže mít i stopky,nebo ho třeba odkuličkovat
evča
|4. 7. 2015 16:44
Ahoj všem, kyselinu sorbovou jsem sehnala v soukromé drogerii Teta v Plzni na Koterovské, v normální Tetě ji nemají.
evča
|4. 7. 2015 16:42
Kyselinu sorbovou jsem koupila v soukromé drogerii Teta v Plzni na Koterovské, v normální Tetě ji nemají.
I-va
|15. 8. 2014 00:22
Když šťávu dělám, mám ji normálně v kuchyni. Do sklepa ji dávám až když je hotová.
I-va
|15. 8. 2014 00:19
Také mně přijde 1 kg cukru na 1l moc. Nedala jsem ani 0,5 kg a je to super osvěžující.
Poprvé v životě jsem dělala rybízovou šťávu a musim říct, že tento recept je skvělý jen jsem dala na 1kg rybízu 0,5kg cukru a myslím, že je to dostačující
Jitka
|30. 6. 2014 16:43
Dobrý den, musí ta šťáva stat v chladnu, když se dělá?Děkuji :-)
Zdena
|18. 6. 2014 11:05
Podobná šťáva se v naší rodině dělá už 40 let, jen místo kyseliny sorbové používáme rum. Velkého panáka rumu naliji do lahve, tu uzavřu a několikrát zatřepu, lahev otrevřu a rum přeliji do další lahve. Do takto vydezinfikovaných lahví a zárověń i víček naliju šťávu a přidám pár kapek rumu navrch.
Lenka
|27. 8. 2013 19:00
Rybízovou štávu za studena jsem již dělala několikrát.Je to nejlepší recept a nejjednodušší až na pracné trhání rybízu Ještě kdo si neví rady s kys.sorbovou,tak to je pomucka ke konzervování ovoce a zeleniny,která ten sorbit obsahuje. :-\
majmat
|27. 7. 2013 15:06
A nešla by nahradit kyselina citrónová?
)Emma)učící se malá kuchařka
|21. 7. 2013 20:18
Ahoj. Moje máma tu štávu zkouší a ještě nevíme co z toho bude.Ale moc se na ní těšíme a přejeme si O:-) aby byla ta štáva super :-* a my abychom ji mohli slavit <:-) je to sice unavující :-| ale určitě si jí zamilujeme <3 Ale doufejme že jsme to nepřepískli s tou kys.sorbové. noaby to pak nebyl humus :-$ kdybyjsme jí nějak tou kyselinou.A vůbec nevím kde se dá koupit :-\ Mamka ani neví kde jí sehnala
čáuuuuuuuuuuuuuuu :-D
)Emma)učící se malá kuchařka
|21. 7. 2013 20:18
Ahoj. Moje máma tu štávu zkouší a ještě nevíme co z toho bude.Ale moc se na ní těšíme a přejeme si O:-) aby byla ta štáva super :-* a my abychom ji mohli slavit <:-) je to sice unavující :-| ale určitě si jí zamilujeme <3 Ale doufejme že jsme to nepřepískli s tou kys.sorbové. noaby to pak nebyl humus :-$ kdybyjsme jí nějak tou kyselinou.A vůbec nevím kde se dá koupit :-\ Mamka ani neví kde jí sehnala
čáuuuuuuuuuuuuuuu :-D
Eva
|10. 9. 2012 13:25
Ahoj všem, šťávu jsem naložila, ale mám problém se sehnáním kys. sorbové. Kde se dá koupit? Objela jsem všemožné krámky i krámy a nikde není. Předem díky
Šťávička je jednoduchá a moc moc dobrá. Druhý den jsem slila přes cedník a pak dala do pleny a ještě vyždímala. Vůbec to tomu nevadí, myslím že se to nezkazí, šťáva nebude mít šanci, první litránek začíná docházet. Další várka už se máčí. :-)
Jana
|7. 7. 2012 10:48
zdravím, mám k tomuto receptu dotaz - třetí den při nalévání do lahví dost pění, je to OK? díky
Michaela
|5. 7. 2012 22:06
Super recept. dělám ho už třetím rokem. po uležení s vodou ( já dávám stuenou, taky nevadí)tak za dva dny všechno rozmixuji tyčákem a vyždímám přes plátno. ještě se mi nezkazila a teď doděláváme flašku z předloňska , je čirá výborná, vydrží. ještě pod víčko dávám kousek igeliťáku pro pojištění že to bude těsnit víc na hoďku nebo do rána to otočím dnem nahoru aby se případné bakterie apod zničily a udusily.
Fakt rybízová šťávička plná vitamínů je prostě super. Všem doporučuji!!!! :-P :-)
Výborná šťáva. Udělala jsem přesně dle receptu. Je skutečně moc dobrá. A ani zbytky po šťávě jsem nevyhodila. Převařila jsem je s želírovacím cukrem, takže mám z 1,5kg rybízu skoro 3 litry sirupu, dvě sklenky rybízové želatiny a jednu větší sklenku toho, co zbylo. ;-)
Mirek
|13. 7. 2011 11:20
Výborný recept. Já bych šťávu nejdříve vylisoval a pak teprve zalil převařenou vodou. Místo cukru by bylo zajímavé přidat med.
Jurin Čurin
|12. 7. 2011 12:21
Rybízová marmeláda byla moc dobrá už jsem jí zkoušel dělat doma a povedla jse mi na známku:1 :-)
Veronika
|9. 7. 2011 16:49
Jednoduchý postup, výborná chuť :-) Dávám za jedna :-)