• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Napište svůj komentář k receptu

Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      kg červený rybíz
    • 1,50
      kg cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks skořice celá - asi 7 cm
    • 5
      ks hřebíček
    • 2
      plátek citron i s kůrou
    • 3
      ks badyán
    • 2
      dl hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět zamícháme a necháme asi 2 minuty probublat. Pak vyndáme koření a plníme horké do sklenic (jako marmeládu). Otočíme asi na 10 minut víčkem dolů a necháme vychladnout.
2
Původně jsme používali jako brusinky ke svíčkové, ale do čaje (možno přecedit) jako punč... je to lahoda.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krém, který se nikdy nesrazí

Krém, který se nikdy nesrazí

Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nel | 13. 11. 2011 21:41

    Děkuji za vynikající recept! Škoda, že není rybízová sezóna častěji, plány, že mi pár sklenic vydrží na zimu byly rybízuchtívým příbuzenstvem zhaceny již v půlce podzimu :)

  • Hela - | 16. 7. 2008 17:08

    Nepeču to proto, abych tím přivedla rodinu do stavu opilosti. Máme to rádi, protože je to lahodné pití, které v zimě vždycky zahřeje! Letos nemám rybíz, dělala jsem to s malinami a je to vynikající!

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:29

    A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zústane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:26

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:01

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje. A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zůstane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Marie Fikarova | 25. 6. 2008 07:29

    Mohu jen potvrdit, že alkohol nahrazuje konzervační prostředky. Většinou používám směs ovoce, může být i z mrazáku, vůbec to není na závadu a dají se kombinovat různé druhy, které nemají shodnou dobu sklizně. Používám rum, pálenku z jablek jsem jemně cítila. (Nevím, třeba nebyla akorát), ale když mi došel rum a dala jsem menší množství tak se mi ve skleničkách objevila plíseň. V troubě peču asi 1,5 hod. Letos jako diabetik budu pracovat s fruktózou. Dík Martině za nápad použít právě fruktózu. Hodnotím 1* Marie

  • ladislava staffenová | 24. 6. 2008 15:10

    Martino,alkohol určitě konzervant je a pokud ho manžel jako diabetik může,proč ne. Já tohle dělám pro nás právě bez alkoholu,ten manžel jako silný diabetik nesmí a zbytek jsem udělala pro rodinu,obojí je dobré.Laďka

  • Martina Bačová | 24. 6. 2008 14:28

    Tak já jsem to včera vyzkoušela ve verzi dia, aby to mohl manžel.Dělala jsem z poloviční dávky, takže půl kg rybízu a druhý půlkilogram byly jahody a trochu rebarbory.Osladila jsem fruktózou, celým sáčkem, což je půl kg.Přidala jsem kousek skořice a 5 hřebíčkůa asi 70 ml pálenky z jablek, jednu skleničku, která nebyla plná jsem ani nezavíčkovala, nechala jsem jí na ochutnání a musím říci, že je to opravdu moc dobré.Nevím, zda tam ten alkohol je jako konzervant, ale cítit v tom není, což jsem ráda, nevím, jaký by to byl rozdíl bez něj.

  • Hela - | 20. 2. 2008 19:51

    No bez cukru jsem to nikdy nezkoušela, myslím, že ten cukr když se začne "péct" tak přidá i trochu karamelové chuti. Ale nemusel by to být problém ho vynechat. Bude to v podstatě pečený rybíz s kořením. Pokud bude moc kyselý, dá se asi nějakým diabetickým sladidlem přichutit. Pokud to budete používat jako přídavek do nápoje, tak ani není potřeba, aby to ztuhlo. Spíš mě překvapilo, že se o tento recept zajímáte teď v zimě, ale pak mě napadlo, že tak možná chcete zužitkovat nějaké zamražené zásoby, což je na to ideální.

  • Ivana C. | 20. 2. 2008 10:08

    Prosím je možno nějak vyrobit bez cukru pro diabetiky?

  • Ivana C. | 28. 8. 2007 10:53

    U nás na Vysočině rybíz stále aktuální - takže jsem udělala o víkendu ze 3kg a je to fakt pitíčko!!! Jen se obávám, že do zimy nevydrží a zároveň se obávám, že budu muset vyrobit další....

  • Ňuška | 30. 7. 2007 14:49

    Opravdu vynikající. Není co už víc dodávat.Dávám 1.

  • Miroslava Severová | 16. 7. 2007 11:44

    Musím se přidat do řady chválících a dávám za 1.Nejdříve jsem nechtěla z rybízu letos dělat nic, protože ve sklepě je ještě spousty marmelády z loňska a předloňska i nějaký ten rybízový kompot se najde. Ale nakonec jsem neodolala a z poloviční dávky - teda rybízu a cukru jsem dala polovic,než je v receptu, ale rumu tak ja je napsáno na dvojitou dávku. Povedlo se a během pár hodin bylo ztuhlé, zůstalo viset u víčka sklenice, neboj se toho Martino, určitě se to povede.Z té poloviční dávky bylo 5 skleniček po majolce a ještě trochu zbylo v hrníčku, do toho jsme natočili vodu a byl to osvěžující nápoj, z toho lze usoudit, že nejen v zimě horký - což bude určitě lepší, ale i do studené vody nebo minerálky lze použít.

  • Hela - | 15. 7. 2007 17:23

    Nesterilizujeme, plníme ho horký do sklenic. Nejstarší mám doma 2 roky (většinou je rychle pryč) a má krásnou malinovo-medovou barvu a nikdy mi nekvasil. Vždyť marmeláda se už taky nesterilizuje. Nebojte se toho. Většinou člověk neví, co s tím rybízem má dělat. Džem je sice dobrý, ale nejde dělat do nekonečna, když se nespotřebuje.Tohle je sice neobvyklé, ale stojí to za to.

  • Martina P. | 13. 7. 2007 15:42

    Helo, rybíz ve skleničkách již nesterilizujeme? Jak dlouho vydrží? Chtěla bych vyzkoušet, ale mám strach , abych nezačal kvasit.

  • Hela - | 13. 7. 2007 14:51

    Ano, Gábinko, dobrý nápad. Taky lze použít speciání cedník na koření, nebo ho zavázat do kousku gázy nebo látky. Ale je jednodušší ho spočítat, protože ve výsledné hmotě je to koření dost dobře vidět.

  • Gábina H | 13. 7. 2007 10:56

    Tak mě teď napadlo ohledně vyndavání koření, že by se mohlo navléknout na nit a pak vše lehce vytáhnout.

  • Hela - | 13. 7. 2007 10:25

    Až budete vyndavat koření, tak si ho přepočítejte, aby tam nějaké nezůstalo. Né že by se tolik stalo, ale je to nepříjemné do něj kousnout.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Červený rybíz Citron Cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Římský salát s rajčaty a olivami

Římský salát s rajčaty a olivami

Vepřové na karí

Vepřové na karí

Halušky podle Daniely

Halušky podle Daniely

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Kakaovo-kokosové muffiny

Kakaovo-kokosové muffiny

Jehněčí pečeně

Jehněčí pečeně

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

Hrášková polévka - sýrová

Hrášková polévka - sýrová

Kachna pomalu pečená

Kachna pomalu pečená

Doporučujeme

50 minut
Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

30
Dýňová tortila
Dýňová tortila
23
Máslové řízky
Máslové řízky
19
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
14
Italské kuře
Italské kuře
14
Bramborový ježek
Bramborový ježek

Zajímavé články

Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až…
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
AHA.cz Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Hrdý Radek Holub (56): Shodil 15 kilo! Co za proměnou stojí?

Hrdý Radek Holub (56): Shodil 15 kilo! Co za proměnou stojí?

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact