• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Napište svůj komentář k receptu

Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      kg červený rybíz
    • 1,50
      kg cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks skořice celá - asi 7 cm
    • 5
      ks hřebíček
    • 2
      plátek citron i s kůrou
    • 3
      ks badyán
    • 2
      dl hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět zamícháme a necháme asi 2 minuty probublat. Pak vyndáme koření a plníme horké do sklenic (jako marmeládu). Otočíme asi na 10 minut víčkem dolů a necháme vychladnout.
2
Původně jsme používali jako brusinky ke svíčkové, ale do čaje (možno přecedit) jako punč... je to lahoda.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krém, který se nikdy nesrazí

Krém, který se nikdy nesrazí

Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nel | 13. 11. 2011 21:41

    Děkuji za vynikající recept! Škoda, že není rybízová sezóna častěji, plány, že mi pár sklenic vydrží na zimu byly rybízuchtívým příbuzenstvem zhaceny již v půlce podzimu :)

  • Hela - | 16. 7. 2008 17:08

    Nepeču to proto, abych tím přivedla rodinu do stavu opilosti. Máme to rádi, protože je to lahodné pití, které v zimě vždycky zahřeje! Letos nemám rybíz, dělala jsem to s malinami a je to vynikající!

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:29

    A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zústane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:26

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:01

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje. A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zůstane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Marie Fikarova | 25. 6. 2008 07:29

    Mohu jen potvrdit, že alkohol nahrazuje konzervační prostředky. Většinou používám směs ovoce, může být i z mrazáku, vůbec to není na závadu a dají se kombinovat různé druhy, které nemají shodnou dobu sklizně. Používám rum, pálenku z jablek jsem jemně cítila. (Nevím, třeba nebyla akorát), ale když mi došel rum a dala jsem menší množství tak se mi ve skleničkách objevila plíseň. V troubě peču asi 1,5 hod. Letos jako diabetik budu pracovat s fruktózou. Dík Martině za nápad použít právě fruktózu. Hodnotím 1* Marie

  • ladislava staffenová | 24. 6. 2008 15:10

    Martino,alkohol určitě konzervant je a pokud ho manžel jako diabetik může,proč ne. Já tohle dělám pro nás právě bez alkoholu,ten manžel jako silný diabetik nesmí a zbytek jsem udělala pro rodinu,obojí je dobré.Laďka

  • Martina Bačová | 24. 6. 2008 14:28

    Tak já jsem to včera vyzkoušela ve verzi dia, aby to mohl manžel.Dělala jsem z poloviční dávky, takže půl kg rybízu a druhý půlkilogram byly jahody a trochu rebarbory.Osladila jsem fruktózou, celým sáčkem, což je půl kg.Přidala jsem kousek skořice a 5 hřebíčkůa asi 70 ml pálenky z jablek, jednu skleničku, která nebyla plná jsem ani nezavíčkovala, nechala jsem jí na ochutnání a musím říci, že je to opravdu moc dobré.Nevím, zda tam ten alkohol je jako konzervant, ale cítit v tom není, což jsem ráda, nevím, jaký by to byl rozdíl bez něj.

  • Hela - | 20. 2. 2008 19:51

    No bez cukru jsem to nikdy nezkoušela, myslím, že ten cukr když se začne "péct" tak přidá i trochu karamelové chuti. Ale nemusel by to být problém ho vynechat. Bude to v podstatě pečený rybíz s kořením. Pokud bude moc kyselý, dá se asi nějakým diabetickým sladidlem přichutit. Pokud to budete používat jako přídavek do nápoje, tak ani není potřeba, aby to ztuhlo. Spíš mě překvapilo, že se o tento recept zajímáte teď v zimě, ale pak mě napadlo, že tak možná chcete zužitkovat nějaké zamražené zásoby, což je na to ideální.

  • Ivana C. | 20. 2. 2008 10:08

    Prosím je možno nějak vyrobit bez cukru pro diabetiky?

  • Ivana C. | 28. 8. 2007 10:53

    U nás na Vysočině rybíz stále aktuální - takže jsem udělala o víkendu ze 3kg a je to fakt pitíčko!!! Jen se obávám, že do zimy nevydrží a zároveň se obávám, že budu muset vyrobit další....

  • Ňuška | 30. 7. 2007 14:49

    Opravdu vynikající. Není co už víc dodávat.Dávám 1.

  • Miroslava Severová | 16. 7. 2007 11:44

    Musím se přidat do řady chválících a dávám za 1.Nejdříve jsem nechtěla z rybízu letos dělat nic, protože ve sklepě je ještě spousty marmelády z loňska a předloňska i nějaký ten rybízový kompot se najde. Ale nakonec jsem neodolala a z poloviční dávky - teda rybízu a cukru jsem dala polovic,než je v receptu, ale rumu tak ja je napsáno na dvojitou dávku. Povedlo se a během pár hodin bylo ztuhlé, zůstalo viset u víčka sklenice, neboj se toho Martino, určitě se to povede.Z té poloviční dávky bylo 5 skleniček po majolce a ještě trochu zbylo v hrníčku, do toho jsme natočili vodu a byl to osvěžující nápoj, z toho lze usoudit, že nejen v zimě horký - což bude určitě lepší, ale i do studené vody nebo minerálky lze použít.

  • Hela - | 15. 7. 2007 17:23

    Nesterilizujeme, plníme ho horký do sklenic. Nejstarší mám doma 2 roky (většinou je rychle pryč) a má krásnou malinovo-medovou barvu a nikdy mi nekvasil. Vždyť marmeláda se už taky nesterilizuje. Nebojte se toho. Většinou člověk neví, co s tím rybízem má dělat. Džem je sice dobrý, ale nejde dělat do nekonečna, když se nespotřebuje.Tohle je sice neobvyklé, ale stojí to za to.

  • Martina P. | 13. 7. 2007 15:42

    Helo, rybíz ve skleničkách již nesterilizujeme? Jak dlouho vydrží? Chtěla bych vyzkoušet, ale mám strach , abych nezačal kvasit.

  • Hela - | 13. 7. 2007 14:51

    Ano, Gábinko, dobrý nápad. Taky lze použít speciání cedník na koření, nebo ho zavázat do kousku gázy nebo látky. Ale je jednodušší ho spočítat, protože ve výsledné hmotě je to koření dost dobře vidět.

  • Gábina H | 13. 7. 2007 10:56

    Tak mě teď napadlo ohledně vyndavání koření, že by se mohlo navléknout na nit a pak vše lehce vytáhnout.

  • Hela - | 13. 7. 2007 10:25

    Až budete vyndavat koření, tak si ho přepočítejte, aby tam nějaké nezůstalo. Né že by se tolik stalo, ale je to nepříjemné do něj kousnout.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Červený rybíz Citron Cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrníčkový ovocný koláč

Hrníčkový ovocný koláč

Švestkový koláč II.

Švestkový koláč II.

Kuřecí stehna po Řecku

Kuřecí stehna po Řecku

Celerová pomazánka III.

Celerová pomazánka III.

Svratecký guláš

Svratecký guláš

Králík v zelenině s hořčicí

Králík v zelenině s hořčicí

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a…

Vegetariánský guláš

Vegetariánský guláš

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy…

Doporučujeme

45 minut
Cuketové placky

Cuketové placky

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

37
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
24
Klasické lečo
Klasické lečo
20
Cukeťák z trouby
Cukeťák z trouby
18
Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou
Lehká jogurtová buchta s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
AHA.cz Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Ženy.cz Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Blesk.cz Radost v královské rodině: Vnuk Alžběty II. se zasnoubil

Radost v královské rodině: Vnuk Alžběty II. se zasnoubil

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact