• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Napište svůj komentář k receptu

Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      kg červený rybíz
    • 1,50
      kg cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks skořice celá - asi 7 cm
    • 5
      ks hřebíček
    • 2
      plátek citron i s kůrou
    • 3
      ks badyán
    • 2
      dl hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět zamícháme a necháme asi 2 minuty probublat. Pak vyndáme koření a plníme horké do sklenic (jako marmeládu). Otočíme asi na 10 minut víčkem dolů a necháme vychladnout.
2
Původně jsme používali jako brusinky ke svíčkové, ale do čaje (možno přecedit) jako punč... je to lahoda.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krém, který se nikdy nesrazí

Krém, který se nikdy nesrazí

Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nel | 13. 11. 2011 21:41

    Děkuji za vynikající recept! Škoda, že není rybízová sezóna častěji, plány, že mi pár sklenic vydrží na zimu byly rybízuchtívým příbuzenstvem zhaceny již v půlce podzimu :)

  • Hela - | 16. 7. 2008 17:08

    Nepeču to proto, abych tím přivedla rodinu do stavu opilosti. Máme to rádi, protože je to lahodné pití, které v zimě vždycky zahřeje! Letos nemám rybíz, dělala jsem to s malinami a je to vynikající!

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:29

    A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zústane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:26

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje.

  • Oldřich Gargulák | 25. 6. 2008 21:01

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje. A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zůstane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Marie Fikarova | 25. 6. 2008 07:29

    Mohu jen potvrdit, že alkohol nahrazuje konzervační prostředky. Většinou používám směs ovoce, může být i z mrazáku, vůbec to není na závadu a dají se kombinovat různé druhy, které nemají shodnou dobu sklizně. Používám rum, pálenku z jablek jsem jemně cítila. (Nevím, třeba nebyla akorát), ale když mi došel rum a dala jsem menší množství tak se mi ve skleničkách objevila plíseň. V troubě peču asi 1,5 hod. Letos jako diabetik budu pracovat s fruktózou. Dík Martině za nápad použít právě fruktózu. Hodnotím 1* Marie

  • ladislava staffenová | 24. 6. 2008 15:10

    Martino,alkohol určitě konzervant je a pokud ho manžel jako diabetik může,proč ne. Já tohle dělám pro nás právě bez alkoholu,ten manžel jako silný diabetik nesmí a zbytek jsem udělala pro rodinu,obojí je dobré.Laďka

  • Martina Bačová | 24. 6. 2008 14:28

    Tak já jsem to včera vyzkoušela ve verzi dia, aby to mohl manžel.Dělala jsem z poloviční dávky, takže půl kg rybízu a druhý půlkilogram byly jahody a trochu rebarbory.Osladila jsem fruktózou, celým sáčkem, což je půl kg.Přidala jsem kousek skořice a 5 hřebíčkůa asi 70 ml pálenky z jablek, jednu skleničku, která nebyla plná jsem ani nezavíčkovala, nechala jsem jí na ochutnání a musím říci, že je to opravdu moc dobré.Nevím, zda tam ten alkohol je jako konzervant, ale cítit v tom není, což jsem ráda, nevím, jaký by to byl rozdíl bez něj.

  • Hela - | 20. 2. 2008 19:51

    No bez cukru jsem to nikdy nezkoušela, myslím, že ten cukr když se začne "péct" tak přidá i trochu karamelové chuti. Ale nemusel by to být problém ho vynechat. Bude to v podstatě pečený rybíz s kořením. Pokud bude moc kyselý, dá se asi nějakým diabetickým sladidlem přichutit. Pokud to budete používat jako přídavek do nápoje, tak ani není potřeba, aby to ztuhlo. Spíš mě překvapilo, že se o tento recept zajímáte teď v zimě, ale pak mě napadlo, že tak možná chcete zužitkovat nějaké zamražené zásoby, což je na to ideální.

  • Ivana C. | 20. 2. 2008 10:08

    Prosím je možno nějak vyrobit bez cukru pro diabetiky?

  • Ivana C. | 28. 8. 2007 10:53

    U nás na Vysočině rybíz stále aktuální - takže jsem udělala o víkendu ze 3kg a je to fakt pitíčko!!! Jen se obávám, že do zimy nevydrží a zároveň se obávám, že budu muset vyrobit další....

  • Ňuška | 30. 7. 2007 14:49

    Opravdu vynikající. Není co už víc dodávat.Dávám 1.

  • Miroslava Severová | 16. 7. 2007 11:44

    Musím se přidat do řady chválících a dávám za 1.Nejdříve jsem nechtěla z rybízu letos dělat nic, protože ve sklepě je ještě spousty marmelády z loňska a předloňska i nějaký ten rybízový kompot se najde. Ale nakonec jsem neodolala a z poloviční dávky - teda rybízu a cukru jsem dala polovic,než je v receptu, ale rumu tak ja je napsáno na dvojitou dávku. Povedlo se a během pár hodin bylo ztuhlé, zůstalo viset u víčka sklenice, neboj se toho Martino, určitě se to povede.Z té poloviční dávky bylo 5 skleniček po majolce a ještě trochu zbylo v hrníčku, do toho jsme natočili vodu a byl to osvěžující nápoj, z toho lze usoudit, že nejen v zimě horký - což bude určitě lepší, ale i do studené vody nebo minerálky lze použít.

  • Hela - | 15. 7. 2007 17:23

    Nesterilizujeme, plníme ho horký do sklenic. Nejstarší mám doma 2 roky (většinou je rychle pryč) a má krásnou malinovo-medovou barvu a nikdy mi nekvasil. Vždyť marmeláda se už taky nesterilizuje. Nebojte se toho. Většinou člověk neví, co s tím rybízem má dělat. Džem je sice dobrý, ale nejde dělat do nekonečna, když se nespotřebuje.Tohle je sice neobvyklé, ale stojí to za to.

  • Martina P. | 13. 7. 2007 15:42

    Helo, rybíz ve skleničkách již nesterilizujeme? Jak dlouho vydrží? Chtěla bych vyzkoušet, ale mám strach , abych nezačal kvasit.

  • Hela - | 13. 7. 2007 14:51

    Ano, Gábinko, dobrý nápad. Taky lze použít speciání cedník na koření, nebo ho zavázat do kousku gázy nebo látky. Ale je jednodušší ho spočítat, protože ve výsledné hmotě je to koření dost dobře vidět.

  • Gábina H | 13. 7. 2007 10:56

    Tak mě teď napadlo ohledně vyndavání koření, že by se mohlo navléknout na nit a pak vše lehce vytáhnout.

  • Hela - | 13. 7. 2007 10:25

    Až budete vyndavat koření, tak si ho přepočítejte, aby tam nějaké nezůstalo. Né že by se tolik stalo, ale je to nepříjemné do něj kousnout.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Červený rybíz Citron Cukr Hnědý rum Hřebíček Skořice Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Polévka z kapra

Polévka z kapra

Karamelové řezy II.

Karamelové řezy II.

Tvarohové smaženky jako dezert

Tvarohové smaženky jako dezert

Fazolový salát V.

Fazolový salát V.

Tvarohová bábovka s kakaem

Tvarohová bábovka s kakaem

Vaječná pomazánka s Vysočinou

Vaječná pomazánka s Vysočinou

Bramborové knedlíky se švestkami

Bramborové knedlíky se švestkami

Ovocné želé s mascarpone

Ovocné želé s mascarpone

Jahodové lívanečky II.

Jahodové lívanečky II.

Doporučujeme

50 minut
Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

96
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
61
Čertovský mls
Čertovský mls
44
Lemon Pie Vanilla Cheesecake
Lemon Pie Vanilla…
40
Dýňová tortila
Dýňová tortila
37
Elixír mládí
Elixír mládí

Zajímavé články

Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy nezklamou a jsou hotové za pár minut
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy…
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte…
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
AHA.cz Nečekaný krok Muradova: Sabina v slzách, Bagárová zatím mlčí

Nečekaný krok Muradova: Sabina v slzách, Bagárová zatím mlčí

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Profesor neužil o Jiřině Bohdalové (94): Selhávalo jí srdce! Po hodině a půl ožilo…

Profesor neužil o Jiřině Bohdalové (94): Selhávalo jí srdce! Po hodině a půl ožilo…

SportRevue.cz FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

FOTO: Je to tak, nejhezčí manželku v Atlétiku Madrid má Španěl Álvaro Morata

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

  • Recepty.cz
  • Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact