Vodu převaříme s cukrem, až se cukr rozpustí. Přidáme 5 litrů obraného (kuličky) červeného rybízu a za stálého míchání vaříme zhruba 25 minut (až rybíz klesne ke dnu). Odstavíme a přidáme 2 vanilkové cukry a malou naběračku rumu.
2
Promícháme a plníme ještě horké do sklenic. Uzavřeme a otočíme dnem nahoru, aby vyšel vzduch.
3
Poprvé jsem to dělala z menšího množství, propočítala jsem si dávky, protože jsem nevěděla zda to bude chutné. Rodina si to bere nejen ke svíčkové, ale i k lívancům.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hela -
|18. 9. 2007 11:24
Brusinky byly pro nás vždycky vzácnost a když jsme je zavařovali tak jsme je nastavovali kostičkami jablek (podobně jako zde uvedené Brusinky s jablky a hruškami). Tady jde ale o rybíz, kde se má připodobnit chuť brusinek. Tak to můžete zkusit i Rybíz jinak aneb rumu není nikdy dost. Jako kompot s brusinkami je vynikající.
Katka
|18. 9. 2007 10:17
Děkuji za tip, marně jsem hledala recept podobný tomu, co dělával můj děda s babi, až v tom vašem jsem našla podobné ingredience. Jelikož jsme obdrželi od naší paní sousedky brusinky, jdu se na to vrhnout, aby nepodlehly zkáze, přece jen to zabere nějakou chvilku než se nasbírají.