• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
Napište svůj komentář k receptu

Rybí zavináče

autor: Radža
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybí zavináče
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • ryba zavináče si vyrobíme ze sladkovodních ryb - dobře se k tomu hodí malé, plevelné ryby, které většinou

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si ztužující lák. Na 5 kg rybek - 3 litry vody, ve které dobře rozpustíme 0,3 kg jedlé soli, není od věci použít sůl se zvýšeným obsahem jodu. Rybky naskládáme třeba do 10 litrového vědra, zalijeme lákem a dbáme na to, aby se dostal ke každému kousku masa. V chladnu necháme 3-4 dny odležet. Potom rybky vyjmeme, dobře opereme ve studené vodě, necháme okapat a pak je vložíme do velmi kyselého láku, který má za úkol rozpustit v rybkách malé kostičky a velké změkčit - zgumovatět.
2
Kyselý lák připravíme zředěním nejlépe ochuceného 8% kvasného octa. Na jeden litr octa přidáme 0,3-0,4 l pitné vody. Opět nalákované rybky uložíme do chladna a dle velikosti necháme až 5 dnů táhnout. Po této době rybky z láku vyndáme, opět dobře opereme ve studené vodě. Při této manipulaci s rybkami si uvědomíme, že struktura masa je vláčnější a měkčí, než po vyjmutí z nálevu slaného. A teď malé kouzlo. Dvěma prsty chytíme z konce od hlavy za páteř, celou ji po délce objedeme prsty a s ní uvolníme žeberní kůstky ze svaloviny. Ocásek zůstane na páteři, jen kůži oddělíme. Ploutvičky odtrhneme. No a získali jsme motýlka - krásně rozprostřenou svalovinu.
3
Asi 2 litry pitné vody přivedeme k varu se 4 polévkovými lžícemi cukru, nakrájenou kořenovou zeleninou - mrkev ,celer, petržel - 2:1:1, přidáme několik bobulek nového koření, pepře černého a bobkový list. Povaříme asi tak 10 minut, přidáme na kolečka nakrájené cibule a odstavíme z plamene. Necháme vychladnout, scedíme ze zeleniny. Důkladně vychladlým vývarem ředíme 8% ocet 1:1. Připravíme si buď lahve, ale lepší jsou hrnce kameňáky. Tvoříme zavináčky, do kterých vložíme kolečka zeleniny z vývaru včetně cibule. Od hlavy zarolujeme a spíchneme párátkem. Uložíme do kameňáku a ještě vrstvy prokládáme zeleninkou a třeba hořčičným semínkem nebo i koriandrem. Pak dobře zalijeme lákem dokonale vychlazeným.
4
Zavináčky musí být potopené. V případě potřeby zatížíme. Buďto zavíčkujeme lahve, nebo povážeme nejlépe pergamenem, ale stačí i alobal. Po několika dnech v chladu velmi poživatelné, ale dost ostré. To proto, aby nám zalákované zavináčky dlouho vydržely.
5
Pro ty, kteří mohou majonézu: zavináček vyjmeme z láku, dobře vymačkáme. Zbavíme jej párátek, pokrájíme, smícháme s majonézou, no a přikousneme-li čerstvý rohlík, tak téměř nepoznáme, že jsme nepoužili jako základní surovinu filet ze sledě. Na naplnění zavináčků lze použít i sterilovanou zeleninu, nebo sterilovanou zeleninou - třeba kapií, nebo okurkou upravit chuť finálního výrobku podle svého gusta.
6
Co se týče koncentrace láku, pro krátkodobé skladování možno připravit jemný - snížením množství octa v roztoku, dle chuti. Když zavináčky přeřízneme ostrým nožem příčně na dvě části, necháme je vykapat a pak je vložíme do oleje, opět po několika dnech máme skvělou pochoutku.
7
Poznámka: láky použijeme dva, první je ztužovací, druhý kyselý. Když maso se zeleninou zarolujeme, nemůžeme je hned konzumovat, ještě je třeba je opět naložit do vychladlého zeleninového vývaru smíchaného s octem (8%) 1:1.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavináče

Zavináče

Zavináče se škvarky

Zavináče se škvarky

rybí salát - slovenský III.

rybí salát - slovenský III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivo Dragoun MUDr. | 30. 12. 2006 14:28

    Ten recept sháním léta! Bohužel nemohu vzhledem k ročnímu období vyzkoušet.Postup je popsán perfektně, jen mi není zcela jasné ,zda při stahování masa z pateře stáhnu maso i s kůží z pateře a potom dodatečně kůži nebo napřed kůži a pak maso.Ale jinak ještě jednou díky za návod

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby Zavařování & nakládání Zavináče
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Vánoce Výjimečný den Posvícení Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ryba
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sumec dle baštýře Jardy

Sumec dle baštýře Jardy

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Výborná pizza

Výborná pizza

Kokosové vánoční cukroví

Kokosové vánoční cukroví

Fazolky s Nivou

Fazolky s Nivou

Jednoduché kokosové řezy ala Bounty

Jednoduché kokosové řezy ala Bounty

Zapečené brambory s mletým masem podle Michala

Zapečené brambory s mletým masem…

Banánovo-mangové smoothie

Banánovo-mangové smoothie

Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa

Medovo-hořčičná marináda na kuře i…

Doporučujeme

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

45
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
21
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
18
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…

Zajímavé články

7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
AHA.cz Brzobohatá u konce s dechem: Nekompromisní rozhodnutí Ondřeje

Brzobohatá u konce s dechem: Nekompromisní rozhodnutí Ondřeje

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Styl Aleny Schillerové: Jaké jsou její zeštíhlující i omlazující triky?

Styl Aleny Schillerové: Jaké jsou její zeštíhlující i omlazující triky?

Ženy.cz Jaké kabelky budou vládnout v sezóně podzim/zima 2025?

Jaké kabelky budou vládnout v sezóně podzim/zima 2025?

Blesk.cz Zrádci 2: Program, účastníci, pravidla a kde sledovat živě?

Zrádci 2: Program, účastníci, pravidla a kde sledovat živě?

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Výklad karet Lenormand na říjen: Kdo potká osudovou lásku a kdo zbohatne?

Výklad karet Lenormand na říjen: Kdo potká osudovou lásku a kdo zbohatne?

  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact