• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
Napište svůj komentář k receptu

Rybí zavináče

autor: Radža
0.0
moje hodnoceni
2.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rybí zavináče
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • ryba zavináče si vyrobíme ze sladkovodních ryb - dobře se k tomu hodí malé, plevelné ryby, které většinou

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si ztužující lák. Na 5 kg rybek - 3 litry vody, ve které dobře rozpustíme 0,3 kg jedlé soli, není od věci použít sůl se zvýšeným obsahem jodu. Rybky naskládáme třeba do 10 litrového vědra, zalijeme lákem a dbáme na to, aby se dostal ke každému kousku masa. V chladnu necháme 3-4 dny odležet. Potom rybky vyjmeme, dobře opereme ve studené vodě, necháme okapat a pak je vložíme do velmi kyselého láku, který má za úkol rozpustit v rybkách malé kostičky a velké změkčit - zgumovatět.
2
Kyselý lák připravíme zředěním nejlépe ochuceného 8% kvasného octa. Na jeden litr octa přidáme 0,3-0,4 l pitné vody. Opět nalákované rybky uložíme do chladna a dle velikosti necháme až 5 dnů táhnout. Po této době rybky z láku vyndáme, opět dobře opereme ve studené vodě. Při této manipulaci s rybkami si uvědomíme, že struktura masa je vláčnější a měkčí, než po vyjmutí z nálevu slaného. A teď malé kouzlo. Dvěma prsty chytíme z konce od hlavy za páteř, celou ji po délce objedeme prsty a s ní uvolníme žeberní kůstky ze svaloviny. Ocásek zůstane na páteři, jen kůži oddělíme. Ploutvičky odtrhneme. No a získali jsme motýlka - krásně rozprostřenou svalovinu.
3
Asi 2 litry pitné vody přivedeme k varu se 4 polévkovými lžícemi cukru, nakrájenou kořenovou zeleninou - mrkev ,celer, petržel - 2:1:1, přidáme několik bobulek nového koření, pepře černého a bobkový list. Povaříme asi tak 10 minut, přidáme na kolečka nakrájené cibule a odstavíme z plamene. Necháme vychladnout, scedíme ze zeleniny. Důkladně vychladlým vývarem ředíme 8% ocet 1:1. Připravíme si buď lahve, ale lepší jsou hrnce kameňáky. Tvoříme zavináčky, do kterých vložíme kolečka zeleniny z vývaru včetně cibule. Od hlavy zarolujeme a spíchneme párátkem. Uložíme do kameňáku a ještě vrstvy prokládáme zeleninkou a třeba hořčičným semínkem nebo i koriandrem. Pak dobře zalijeme lákem dokonale vychlazeným.
4
Zavináčky musí být potopené. V případě potřeby zatížíme. Buďto zavíčkujeme lahve, nebo povážeme nejlépe pergamenem, ale stačí i alobal. Po několika dnech v chladu velmi poživatelné, ale dost ostré. To proto, aby nám zalákované zavináčky dlouho vydržely.
5
Pro ty, kteří mohou majonézu: zavináček vyjmeme z láku, dobře vymačkáme. Zbavíme jej párátek, pokrájíme, smícháme s majonézou, no a přikousneme-li čerstvý rohlík, tak téměř nepoznáme, že jsme nepoužili jako základní surovinu filet ze sledě. Na naplnění zavináčků lze použít i sterilovanou zeleninu, nebo sterilovanou zeleninou - třeba kapií, nebo okurkou upravit chuť finálního výrobku podle svého gusta.
6
Co se týče koncentrace láku, pro krátkodobé skladování možno připravit jemný - snížením množství octa v roztoku, dle chuti. Když zavináčky přeřízneme ostrým nožem příčně na dvě části, necháme je vykapat a pak je vložíme do oleje, opět po několika dnech máme skvělou pochoutku.
7
Poznámka: láky použijeme dva, první je ztužovací, druhý kyselý. Když maso se zeleninou zarolujeme, nemůžeme je hned konzumovat, ještě je třeba je opět naložit do vychladlého zeleninového vývaru smíchaného s octem (8%) 1:1.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zavináče

Zavináče

Zavináče se škvarky

Zavináče se škvarky

rybí salát - slovenský III.

rybí salát - slovenský III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ivo Dragoun MUDr. | 30. 12. 2006 14:28

    Ten recept sháním léta! Bohužel nemohu vzhledem k ročnímu období vyzkoušet.Postup je popsán perfektně, jen mi není zcela jasné ,zda při stahování masa z pateře stáhnu maso i s kůží z pateře a potom dodatečně kůži nebo napřed kůži a pak maso.Ale jinak ještě jednou díky za návod

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby Zavařování & nakládání Zavináče
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Vánoce Výjimečný den Posvícení Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ryba
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jogurtový koláč

Jogurtový koláč

Rychlé těstoviny s cuketou

Rychlé těstoviny s cuketou

Avokádová pomazánka II.

Avokádová pomazánka II.

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou…

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Bábovka z marmelády (džemu)

Bábovka z marmelády (džemu)

Gulášová polévka s mrkví

Gulášová polévka s mrkví

Borůvkový dezertík I.

Borůvkový dezertík I.

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

46
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
38
Bigos
Bigos
28
Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou
Grilovaná domácí pita s…
26
Zelný salát s křenem a paprikou
Zelný salát s křenem a…
25
Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
Čočkové kuličky v…

Zajímavé články

Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty,…
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte…
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
AHA.cz Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Blesk pro ženy Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Ženy.cz Po ránu mluvit prostě nebudu!

Po ránu mluvit prostě nebudu!

Blesk.cz Hvězda Ordinace Ha Thanh Špetlíková: S její kavárnou je konec!

Hvězda Ordinace Ha Thanh Špetlíková: S její kavárnou je konec!

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

  • Recepty.cz
  • Rybí zavináče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact