Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře.
2
Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce cukru krystal nebo krupice a povaříme 5 minut. Potom necháme lák vychladnout. Do kamenného hrnce vložíme filety z ryb a zalijeme je studeným lákem přes sítko, já to tak dělám vadí nám kuličky, které obsahuje lák. A necháme nejméně 3 dny uležet v chladu. Potom vyjmeme ryby a necháme důkladně odkapat a zbavíme je velkých kostí, ostatní už tam nejsou a nebo jsou úplně měkké. Najemno nakrájíme cibuli a dáme do mísy, kde se bude míchat salát. Přidáme scezenou kunjovanku od láku, ale lák necháme bokem, přidáme scezený hrášek, lák z hrášku nepotřebujeme, přidáme nakrájené ryby na kostičky a majolku a vše opatrně promícháme. Pokud je salát hustší, tak na konec můžeme přidat lák z kunjovanky.