Do hrnce dejte hlavu a ostatní kusy kapra. Přidejte jednu cibuli ve slupce, jednu oloupanou mrkev, dvě oloupané petržele a celer. Vsypte koření, lžíčku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak na mírné ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a maso oberte.
Druhou cibuli oloupejte a nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Pak zaprašte moukou a připravte jíšku, tu zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte smetanu a vařte 20 minut.
Pak do polévky vložte jikry a mlíčí a vařte ještě 15 minut. Mezitím nastrouhejte zbylou zeleninu a orestujte ji na másle. Přidejte do polévky s obraným masem. Podávejte s krutony z rohlíků a s petrželí.