g
kořenová zelenina
(Mrkev, kořenovou petržel a nejvíce celeru) očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou
100
g
růžičková kapusta
V celku
játra z kapra
jikry
Nebo mlíčí
rybí hlavy
A jakékoliv odřezky
Postup přípravy receptu
1
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým hráškem, pak ho rozmixujeme. A postupně vložíme zeleninu usmaženou na másle a povaříme. Přidáme obrané maso. V malém kastrolku připravíme jíšku, přidáme do polévky a dobře povaříme, vše znovu rozmixujeme a znovu vaříme. Vnitřnosti dobře oprané, nakrájíme na kousky a dáme do polévky, ve které je vaříme asi 10 min.
Po 10 min. vaření osolíme a přidáme květák rozebraný na růžičky a na 1/2ku kapustičky. Před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku a horkou polévku podáváme s Piškotovým svítkem nebo jenom osmažený chleba či houstičku nakrájenou na kostičky. Ochutíme.(nejlepší je suchý vývar v prášku)
3
P.S.: Snažte se koupit jikrňáče. Jikry jsou rozhodně lepší než opražená krupice.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Karel Vacek
|23. 12. 2016 12:46
Jestlipak se může vařít v polévce i kůže z kapra?
Roman Raba
|22. 12. 2009 18:43
Dnes jsem ji vařil s malými vlastními úpravami a je moc dobrá, dávám 1.
Simča Sládková
|31. 12. 2006 14:39
Tak já tedy dělám rybí polévku podle mojí babičky, je šííííleně pracná a šíííleně dobrá. Pokud vás to zajímá, je tady: http://rodina.cz/scripts/journal/article.ASP?id=33539&from_fid=282&from_kid=6119 (Nechci ji sem vkládat, je už tady na polévku několik receptů...)
Hedvika
|25. 12. 2006 15:29
Polévku vařím jenom z hlav a odřezků,na závěr přidám jikry a mlíčí,pokud mám hodně mlíčí, dělám knedlíčky.Kapusta, květák a hrášek by mi v této polévce doma neprošly.To je vedlejší. Ale pokud René obětujete dalšího kapříka(možná jste rybář a nevíte,co s tím) na polévku,je to jen dobře,vývar bude stát opravdu za to.Já mám jen toho jednoho na vánoce a hlavy sbírám po sousedech:-))
jana
|24. 12. 2006 14:18
rybí polévka je dobrá, asi ji neumíte uvařit, mě ji včera uvařil kuchař v práci a moc nám všem chutnala
Di
|24. 12. 2006 14:15
A to jste, René, na omylu. I když vařím rybí polévku jinak, rozhodně ji vařím z hlavy a z odřezků.
René Prchlický
|24. 12. 2006 12:57
Rybí polévku výhradně z rybího masa. Hlava, vnitřnosti a jiné chuťovky na poetice tomuto jinak výbornému jídlu rozhodně nepřidají.
Jana Dvořáková
|20. 12. 2006 09:47
Rybí polévka není dobrá
Mirek Neštěmickej
|25. 1. 2005 11:31
Polévka je jistě skvělá a chutná, ale kapr i ostatní ryby mají pouze skřele. :-)
Josef Žídek
|22. 1. 2005 07:53
Odpověď od autora.J.Žídek Hrášek jsem nedal do ingrediencích,okamžitě to napravím.Ten je totiž velmi důležitý.Dokáže odstranit pach ryb.Někteří lidé ho totiž nemají rádi a můžu se pochlubit lidmi kteří rybí polévku nejedli a těm jsem dával recepty jak jim chutnala.Hrášek je žlutý!! a suchý.Namočit na hodinu.
A. Gabrielová
|10. 1. 2005 17:22
Prosím o odpověď - jaký hrášek ? (Moc se omlouvám, ale nějak ho nevidím). Děkuji.