Filety na hranolky mohou být s kůží i bez. O něco více se ale hodí ty bez kůže. Pokud máte filety s kůží, odstraňte ji podle návodu – u sumečka to půjde snadno. Místo afrického sumečka můžete zkusit i jinou rybu s pevnějším masem, třeba sumce nebo ocasní část kapra.
2
Filety dále nakrájejte na tenké, asi centimetrové nudličky. Vložte je do misky a přidejte marinádu z bílého vína, směsi koření na ryby, česneku, bylinek a citronu.
3
Můžete nechat pár hodin odpočívat v chladu. Těsně před smažením přikápněte citronovou šťávu a podle potřeby dosolte.
Do hluboké mísy nebo do pytlíku připravte směs na obalování, abyste měli čistou pracovní plochu. Hladkou mouku, sůl a sladkou, pálivou nebo uzenou papriku nasypte do sáčku a smíchejte se strouhankou.
5
Můžete se pustit do smažení! V dostatečně zahřátém oleji by hranolky měly být zcela ponořené. Do sáčku vložte jen tolik kousků hranolek, které chcete aktuálně smažit, sáček uzavřete a potřepáním promíchejte. Smažte pozvolna a dozlatova.
6
Usmažené kousky odložte na papír, který odsaje přebytečný tuk. Nyní už si můžete užívat křupavou a voňavou pochoutku!