Dopřejte si tyto výtečné burgery plněné karbanátkem z lososa ochuceným jarní cibulkou a pikantní chilli papričkou. Nechybí plátky okurek, voňavý kopr ani domácí tatarka. Servírujte s opečenými batáty.
Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky, v míse důkladně promíchejte s olivovým olejem a solí. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 25 minut.
Majonézu smíchejte s jogurtem, přidejte 6 malých nadrobno pokrájených okurek, 2 jarní cibulky a hrst nasekaného kopru. Dobře promíchejte a nechte odležet v ledničce.
3
Kousky lososa dejte do food procesoru, přidejte zbylé pokrájené jarní cibulky, chilli papričku, vejce, osolte a opepřete. Nebojte se směs výrazně ochutit, při pečení se pikantnost částečně vstřebá. Vše rozmixujte na hladkou hmotu. Vlhkýma rukama tvarujte bochánky a hned je opékejte na středně vyhřáté pánvi. Postačí jim tak dvě tři minuty z každé strany.
Housky rozkrojte a na řezných stranách opečte, potřete tatarskou omáčkou, přidejte rybí karbanátek, plátky okurek, pár snítek kopru a přiklopte. Podávejte s batátovými hranolky, zbylou tatarkou a okurkami.
5
Tip: Zatímco klasické burgery z hovězího nepotřebují výrazné dochucení, ty rybí si zaslouží pořádnou dávku něčeho pikantního. K rybě se hodí výrazné chilli, nasekané byliny nebo jarní cibulka. Směs nesmí chutnat nevýrazně.