ks
ryba
dle chuti (makrela, pstruh...), vykuchaná, očištěná, bez hlavy, cca 2 x 300 gramů
sůl
pepř mletý
nebo drcený kmín
hladká mouka
na obalení
80
g
máslo
+ 2 lžíce oleje
Náplň:
140
g
hříbky
čerstvé, pokrájené, spařené a okapané, cca
1
ks
cibule
střední
2
stroužek
česnek
máslo
- ořech
sůl
pepř mletý
drcený kmín
tymián
1
lžička
polohrubá mouka
necelá
Postup přípravy receptu
1
Náplň: na ořechu rozpuštěného másla osmažíme na nudličky pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek a dle chuti drcený kmín a lístečky tymiánu. Vše necháme provonět a poté přimícháme houby (na plátky pokrájené, ve vodě spařené a scezené). Vše krátce podusíme na mírném ohni, pod poklicí. Pak směs zaprášíme polohrubou moukou, promícháme, dle chuti osolíme a opepříme, zaklopíme a necháme zchladnout.
Vykuchané ryby, zbavené hlav a ploutví rozevřeme, osolíme, opepříme nebo ochutíme drceným kmínem (případně obojí) a naplníme zchladlou hříbkovou směsí. Bříška uzavřeme jehlicí nebo zašijeme. Takto připravené ryby obalíme v hladké mouce a ne příliš zprudka smažíme z obou stran dozlatova v pánvi s rozpuštěným máslem (olej dáváme proto, aby se máslo nepřepalovalo). Rybu lze připravit též v troubě.