Vlašské ořechy rozmixujeme najemno, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme v pevné konzistentní těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu o průměru cca 25-27 cm důkladně vymažeme máslem a připravené těsto rovnoměrně upěchujeme po celém dně a vytvarujeme i boční strany až k okrajům. Dno propícháme vidličkou a pečeme podle druhu trouby cca 20 minut do mírného zezlátnutí okrajů.
Mezitím si připravíme krém. V misce vyšleháme žloutky s oběma cukry, přisypeme kukuřičný škrob, špetku soli i skořici a opatrně promícháme. Do kastrůlku nalijeme mléko se smetanou a přivedeme k varu, poté vlijeme připravený žloutkový krém. Důkladně zamícháme a vaříme 3 minuty do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
Do velké mísy nalijeme vodu, do které vymačkáme šťávu z poloviny citronu. Červená jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na opravdu velmi tenké plátky. (Perfektní službu mi udělalo klasické struhadlo, jablíčka se na něm dají krásně pokrájet na bočním kráječi, který jsem až doposud nevyužívala.) Ihned po nakrájení dáváme půlměsíčky jablek do citronové vody, aby nezhnědly. Nakrájená jablka pak v jedné vrstvě vyskládáme na talíř a dáme změknout do mikrovlnné trouby na 2-3 minuty. Následně tvoříme z plátků ovoce růžičky libovolných velikostí (návod lze najít na internetu zadáním hesla "Jak vytvořit růžičky z jablek"). Hotové růžičky si můžeme skládat do plechu na muffiny, aby se nám nerozpadly.