• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Napište svůj komentář k receptu

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 104
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurky nakladačky
    • kopr čerstvý
    • vinné listy nebo křenové
    • hořčičné semínko
    • deko Nako, Lako....
    • sůl
    • voda

Postup přípravy receptu

1
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili dobu nakládání. Pokud nepospícháme, necháme je tak, jak jsou.
2
Čisté okurky naskládáme do kameninového soudku, sudu nebo velkých zavařovacích sklenic. Do sklenic při skládání přidáme kopr, hořčičná semínka, vinný nebo křenový list (řádně omytý). Množství nálevu děláme dle potřeby.
3
Na jeden litr vody dáme přibližně padesát gramů soli, přivedeme k varu, krátce povaříme a vroucím lákem zalijeme okurky až po okraj. Voda trochu opadne, pokud hodně, nádoby dolijeme. Doporučuji vše zatížit, aby bylo vše potopené.
4
Za léta "rychlokvaškování" se osvědčilo i Deko, Nako a další přípravky, které už obsahují koření a tudíž dáme do sklenice k okurkám jen kopr a listí (2 ks stačí na velkou sklenici). Na jedno Deko dáme cca 2 litry vody a přibližně jednu lžíci soli. Ochutnáme, aby byl lák dostatečně slaný a opět vroucím zalijeme okurky.
5
Doba, kdy budou okurky tak akorát, je 2-3 týdny, záleží na teplotě okolí, která by měla být kolem 22-24 stupňů. Nejlépe uděláme, když je uložíme v temnu, ale když je necháte doma zakryté utěrkou, nic nezkazíte. Absolutní temno není podmínkou. Pokud chceme okurky na dlouhodobé uskladnění, po týdnu je přeneseme do chladnější části domu, nejlépe do sklepa.
6
Během nakládání nám okurky začnou mléčně kvasit, to znamená, že se nálev zakalí a udělá se bílý povlak. To není důvod k obavám a vylévání sklenic. Je to normální, okurky se opláchnou a není to na závadu. Mléčné kvašení konzervuje potravinu díky mikroorganizmům.
7
... a když si namažete chleba se sádlem a zakousnete se do slaného kvašáku, tak to je ten důvod, proč je za rok budete dělat zase. Pochopitelně dělám i kyselé kvašáky a ty mizí stejně rychle. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlokvašky

Rychlokvašky

Rychlokvašky mého manžela

Rychlokvašky mého manžela

Ruské vejce

Ruské vejce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila | 25. 9. 2016 14:35

    Včera jsme dojedli poslední okurky k rizotu. Byly výborné.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:31

    Jsou výborné. Děláme je každoročně, k snědku jsou tak do dvou týdnů a když se odebírají, tak doporučuji dávat pozor na čistotu rukou nebo vidličky.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:24

    Mléčné kvašení vzniká až časem , takže nic nezabijete.

  • Vladimíra | 25. 8. 2016 17:07

    Všechny zdravim. Tyto okurky jsou na zimu, nazývají se kyselé nebo slané, proto se dává DEKO nebo něco podobné. Nemáme soudek, tak dáváme do velké sklenice a zakryjeme celofánem a gumičkou. Myslím, že výraz rychlokvašky nebo kvašáky není celkem správný. To jsou skutečně letní vykvašené okurky do 7-10 dní na rychlou konzumaci, kde se dává vinný, višňový, případně křenový list, kopr a já dávám i česnek.

  • khonsun | 24. 8. 2016 19:09

    Ktere ze bakterie zpusobujici mlecne kvaseni preziji to zliti varici vodou? Nebo blbe ctu?

  • Evža | 28. 7. 2016 18:07

    Manžel by touhle okurkovou dobou mohl být živ jen z mazaného chleba a slaného okurku. Jsou vynikající.

  • Miluše Drahokoupilová | 12. 7. 2016 11:48

    Každý rok se na ně těšíme a i teď už máme ve sklepě pořádně napěchovaný soudeček :-) .

  • Jitka Petáková | 20. 8. 2015 12:22

    Čekali jsme na ně víc jak 14 dnů, ale vyplatilo se. Chuť výborná až unikátní, protože jsme zvyklí jen na kyselé. Použila jsem návod s Dekem a solí a té jsem dala navršednou lžíci a potřebovala jsem na dvě flašky uvařit nálev dvakrát. Příští rok jich děláme rozhodně víc jak dvě. Děkuji za recept.

  • Míla | 22. 7. 2015 15:12

    Slané rychlokvašky patří k tomu nejoblíbenějšímu z léta. Kyselými kvašáky jistím zásoby sterilovaných na zimu, protože se nejde hned do zásob a slané ty nikdy dlouho nevydrží, ačkoli když je manžel poprvé zkusil u mých rodičů, první sousto dokonce i vyndal z pusy.

  • Lucie | 3. 8. 2014 18:15

    Slané okurky jsou výborné a kdysi jsem slyšela že i zdravější než ty kyselé. Všichni se vždycky třepeme na ty první. Chodíme pořád ochutnávat a ochutnávat, že ten první soudeček ani nestihne nikdy pořádně vykvasit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Zavařování okurek Zelenina
Pokrmy Ostatní Ze zeleniny Dietní Zavařování a nakládání Vaření Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: DeKo Hořčičné semínko Kopr Okurky nakladačky Sůl Vinné listy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celerová pomazánka s vejcem

Celerová pomazánka s vejcem

Dunajské vlny

Dunajské vlny

Babiččiny "Francky"

Babiččiny "Francky"

Medové perníčky III.

Medové perníčky III.

Linecké košíčky s jahodami

Linecké košíčky s jahodami

Alsaský jablečný koláč

Alsaský jablečný koláč

Hlíva s hořčicí

Hlíva s hořčicí

Třešňový dort / řez

Třešňový dort / řez

Paštika z uzeného lososa

Paštika z uzeného lososa

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
40
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
27
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
26
Houbový guláš
Houbový guláš
23
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Mimibazar Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Blesk.cz Těhotná moderátorka Ochotská: Opulentní odhalení pohlaví miminka!

Těhotná moderátorka Ochotská: Opulentní odhalení pohlaví miminka!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

Další doporučené recepty:

Rumový nepečený dort
Rumový nepečený dort
Rumový závin se švestkovou náplní
Rumový závin se švestkovou náplní
Rump steak a quinou s červenou řepou
Rump steak a quinou s červenou řepou
Ruské vejce
Ruské vejce
Růžicový celozrnný koláč
Růžicový celozrnný koláč
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact