• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Napište svůj komentář k receptu

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 104
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ruské okurky - rychlokvašky na slano
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurky nakladačky
    • kopr čerstvý
    • vinné listy nebo křenové
    • hořčičné semínko
    • deko Nako, Lako....
    • sůl
    • voda

Postup přípravy receptu

1
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili dobu nakládání. Pokud nepospícháme, necháme je tak, jak jsou.
2
Čisté okurky naskládáme do kameninového soudku, sudu nebo velkých zavařovacích sklenic. Do sklenic při skládání přidáme kopr, hořčičná semínka, vinný nebo křenový list (řádně omytý). Množství nálevu děláme dle potřeby.
3
Na jeden litr vody dáme přibližně padesát gramů soli, přivedeme k varu, krátce povaříme a vroucím lákem zalijeme okurky až po okraj. Voda trochu opadne, pokud hodně, nádoby dolijeme. Doporučuji vše zatížit, aby bylo vše potopené.
4
Za léta "rychlokvaškování" se osvědčilo i Deko, Nako a další přípravky, které už obsahují koření a tudíž dáme do sklenice k okurkám jen kopr a listí (2 ks stačí na velkou sklenici). Na jedno Deko dáme cca 2 litry vody a přibližně jednu lžíci soli. Ochutnáme, aby byl lák dostatečně slaný a opět vroucím zalijeme okurky.
5
Doba, kdy budou okurky tak akorát, je 2-3 týdny, záleží na teplotě okolí, která by měla být kolem 22-24 stupňů. Nejlépe uděláme, když je uložíme v temnu, ale když je necháte doma zakryté utěrkou, nic nezkazíte. Absolutní temno není podmínkou. Pokud chceme okurky na dlouhodobé uskladnění, po týdnu je přeneseme do chladnější části domu, nejlépe do sklepa.
6
Během nakládání nám okurky začnou mléčně kvasit, to znamená, že se nálev zakalí a udělá se bílý povlak. To není důvod k obavám a vylévání sklenic. Je to normální, okurky se opláchnou a není to na závadu. Mléčné kvašení konzervuje potravinu díky mikroorganizmům.
7
... a když si namažete chleba se sádlem a zakousnete se do slaného kvašáku, tak to je ten důvod, proč je za rok budete dělat zase. Pochopitelně dělám i kyselé kvašáky a ty mizí stejně rychle. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlokvašky

Rychlokvašky

Rychlokvašky mého manžela

Rychlokvašky mého manžela

Ruské vejce

Ruské vejce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila | 25. 9. 2016 14:35

    Včera jsme dojedli poslední okurky k rizotu. Byly výborné.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:31

    Jsou výborné. Děláme je každoročně, k snědku jsou tak do dvou týdnů a když se odebírají, tak doporučuji dávat pozor na čistotu rukou nebo vidličky.

  • Věra | 30. 8. 2016 16:24

    Mléčné kvašení vzniká až časem , takže nic nezabijete.

  • Vladimíra | 25. 8. 2016 17:07

    Všechny zdravim. Tyto okurky jsou na zimu, nazývají se kyselé nebo slané, proto se dává DEKO nebo něco podobné. Nemáme soudek, tak dáváme do velké sklenice a zakryjeme celofánem a gumičkou. Myslím, že výraz rychlokvašky nebo kvašáky není celkem správný. To jsou skutečně letní vykvašené okurky do 7-10 dní na rychlou konzumaci, kde se dává vinný, višňový, případně křenový list, kopr a já dávám i česnek.

  • khonsun | 24. 8. 2016 19:09

    Ktere ze bakterie zpusobujici mlecne kvaseni preziji to zliti varici vodou? Nebo blbe ctu?

  • Evža | 28. 7. 2016 18:07

    Manžel by touhle okurkovou dobou mohl být živ jen z mazaného chleba a slaného okurku. Jsou vynikající.

  • Miluše Drahokoupilová | 12. 7. 2016 11:48

    Každý rok se na ně těšíme a i teď už máme ve sklepě pořádně napěchovaný soudeček :-) .

  • Jitka Petáková | 20. 8. 2015 12:22

    Čekali jsme na ně víc jak 14 dnů, ale vyplatilo se. Chuť výborná až unikátní, protože jsme zvyklí jen na kyselé. Použila jsem návod s Dekem a solí a té jsem dala navršednou lžíci a potřebovala jsem na dvě flašky uvařit nálev dvakrát. Příští rok jich děláme rozhodně víc jak dvě. Děkuji za recept.

  • Míla | 22. 7. 2015 15:12

    Slané rychlokvašky patří k tomu nejoblíbenějšímu z léta. Kyselými kvašáky jistím zásoby sterilovaných na zimu, protože se nejde hned do zásob a slané ty nikdy dlouho nevydrží, ačkoli když je manžel poprvé zkusil u mých rodičů, první sousto dokonce i vyndal z pusy.

  • Lucie | 3. 8. 2014 18:15

    Slané okurky jsou výborné a kdysi jsem slyšela že i zdravější než ty kyselé. Všichni se vždycky třepeme na ty první. Chodíme pořád ochutnávat a ochutnávat, že ten první soudeček ani nestihne nikdy pořádně vykvasit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Zavařování okurek Zelenina
Pokrmy Ostatní Ze zeleniny Dietní Zavařování a nakládání Vaření Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: DeKo Hořčičné semínko Kopr Okurky nakladačky Sůl Vinné listy Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem a houbovou…

Zapékaná brokolice

Zapékaná brokolice

Celozrnné dalamánky

Celozrnné dalamánky

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Salámová Pizza z listového těsta

Salámová Pizza z listového těsta

Celer s uzeným masem - zapékaný

Celer s uzeným masem - zapékaný

Vláčné mrkvové taštičky

Vláčné mrkvové taštičky

Dušené vepřové maso s hlívou

Dušené vepřové maso s hlívou

Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob

Pikantní sladkokyselá polévka na…

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

283
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
53
Nové brambory s česnekovým máslem a sýrovým dipem
Nové brambory s…
37
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Rýže+čočka s cibulkou - příloha
Rýže+čočka s cibulkou -…
25
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Dcera Kubelkové po rozchodu s Mišíkem: Špinavé prádlo pere v novém hnízdečku!

Dcera Kubelkové po rozchodu s Mišíkem: Špinavé prádlo pere v novém hnízdečku!

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Rumový nepečený dort
Rumový nepečený dort
Rumový závin se švestkovou náplní
Rumový závin se švestkovou náplní
Rump steak a quinou s červenou řepou
Rump steak a quinou s červenou řepou
Ruské vejce
Ruské vejce
Růžicový celozrnný koláč
Růžicový celozrnný koláč
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta
  • Recepty.cz
  • Ruské okurky - rychlokvašky na slano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact