Šťavnaté steaky s omáčkou z červeného vína jsou delikatesou pro pravé labužníky. Jako originální příloha poslouží salát z červené řepy a quinoy ovoněný tymiánem a ochucený lahodnou zálivkou. Do této kombinace chutí se okamžitě zamilujete.
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm. Rozložte ji do pekáčku, osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a zakápněte olejem. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 15–20 minut. Quinou alespoň třikrát propláchněte, dokud nebude voda čistá, pak ji podle návodu vařte do změknutí. Quinou promíchejte s řepou.
Smíchejte všechny ingredience na zálivku a ochuťte jí quinou. Přimíchejte lístky červené řepy.
3
Steak osolte a opepřete, opečte na rozpálené pánvi ve lžíci oleje, 4–6 minut z každé strany. Čas se samozřejmě odvíjí od propečenosti a velikosti kusu masa, je ale lepší mít steak dorůžova. Maso vyndejte z pánve a nechte stranou chvíli odpočinout.
Na pánvi s výpekem z masa připravte omáčku. Přilijte 200 ml červeného vína a nechte odpařit alkohol. Přidejte vývar a trošku ho zredukujte. Stáhněte z plamene. V tuto chvíli je čas na máslo, které omáčku krásně spojí, dobře ji promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. 5. Maso nakrájejte na plátky, položte na quinou s červenou řepou a zalijte omáčkou.