Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme ze všech stran osolené, okmínované a opepřené telecí maso, které jsme provázkem zpevnili do špalíku, podobně jako roládu společně s cibulí.
Když je maso s cibulí osmažené přidáme rozvonět nasekaný česnek a rozmarýn, přisypeme očištěné, krátce spařené, scezené houby, přilijeme cca 300 ml vývaru a pomalu dusíme pod poklicí v troubě nebo na kamnech do změknutí masa, za občasného otoční masa a případného podlití dle potřeby.
3
Když máme maso měkké, vyndáme větvičku z rozmarýnu, maso vyndáme na talířek a omáčku buď zahustíme jíškou nebo troškou solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Pokud chceme mít omáčku jemnější přidáme zhruba 150 ml smetany ke šlehání. V obou případech omáčku ještě krátce provaříme, případně dosolíme dle chuti. Chceme-li omáčku navinulejší, vmícháme do mírně zahuštěné omáčky po odstavení 150 ml zakysané smetany pokojové teploty a dále již nevaříme.
4
Z masa odstraníme provázek a pokrájíme ho na plátky. Podáváme s bramborovým knedlíkem, noky, gnocchi, kynutým nebo houskovým knedlíkem či bramborem. Přílohu volíme podle toho jakou jsme zvolili finální úpravu omáčky (všechny jsou moc dobré) a dle své chuti.