Nejdříve připravíme masové kuličky: mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a pepř, velmi jemně pokrájenou cibuli a nastrouhaný česnek. Vše řádně promícháme a je-li třeba, zahustíme směs strouhankou a opět dobře promícháme. Ze směsi odebíráme malé kousky a v mokrých dlaních tvarujeme kuličky, které následně osmažíme ze všech stran dozlatova na trošce sádla či oleje.
Do výpeku nebo na čistém tuku osmažíme najemno pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na kostičky či nudličky pokrájenou papriku a ještě krátce smažíme. Přisypeme jemně nasekaný česnek, přidáme protlak či pyré, cukr, sůl, pepř, bobkové listy, nové koření, tymián a vše ještě krátce osmažíme. Směs zasypeme hladkou moukou, ještě opět krátce smažíme a nakonec za stálého míchání přiléváme vývar.
4
Omáčku přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut, dolijeme vývarem do požadované hustoty, dochutíme solí, případně cukrem dle vlastní chuti, vyndáme vyvařené kuličky nového koření, bobkové listy a snítku z tymiánu. Do omáčky vsypeme osmažené masové kuličky, které necháme prohřát a můžeme podávat.
Je to velmi rychlá a chutná omáčka, která hodně připomíná chutí plněné papriky v rajské omáčce, na které jsme měli velkou chuť, ale nebyl zrovna čas se s nimi péct...