Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět. Přidáme plátky masa, podlijeme vodou (maso nesmí být potopené), přiklopíme poklicí a strčíme do trouby a až bude v troubě bublat asi tak 10 min. pak ztlumíme na 180°C. Asi hodinu pečeme a přidáváme trochu vody (aby se nepřipálilo maso). Až je maso měkké. Pekáč je krásně připálený (to je v pořádku).
2
Vyndáme maso na talíř a dáme asi 1 - 2 lžíce mouky (podle toho kolik chceme omáčky), orestujeme a zalejeme vodou (a to připálené seškrábneme do omáčky a máme krásně tmavou omáčku). Přidáme masox a vaříme asi 1/2 hodiny až se udělá hustá omáčka. Nesmí tam být pěna. Ochutnáme a dochutíme solí nebo pepřem. Vložíme zpět maso aby se ohřálo a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Masox? Umělá chuť masoxu je vždycky poznat. Když už, tak podlít vývarem, i když sem není třeba.
nerozum
|10. 5. 2013 21:18
Babička se v hrobu obrací s odkazem na masox... lidi neblbněte, přídávat tuto ingredienci k hovězí roštěné a podobně je holé barbarství hraničící se zoufalstvím - to přeci nemáme zapotřebí, připadám si jako na stránkách chytrá žena, pohotová hospodyňka apod, na podobných stránkách je počteníčko jak se dají ohýbat recepty...
lili
|21. 3. 2013 13:05
výborná je roštěná i se sojovým masem, je to vhodné pro vegetariány, postup je v podstatě stejný
eva
|9. 2. 2013 23:05
Při pohledu na fotografii se mi chce zvracet!!! To je hnus, velebnosti... :-(
bambule
|12. 1. 2013 09:37
masox? to se ještě používá? :-!
Jeny
|25. 5. 2012 08:41
Já mám zlepšovák mojí tchýně. Když je čas, večer masko polít rozpuštěným máslem. Je to moc velká dobrota. :-P
Simča Sládková
|25. 1. 2010 22:14
Já mám ještě zlepšovák: pokud máme čas, tak si maso naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme olejem už tak den dopředu. Při přípravě pak je hotové mnohem rychleji, měla jsem ho včera hotové za cca 35 minut. Jinak je to výborná klasika "jako od babičky" :-).