Báječná bůčková roláda pečená na cibuli v sobě skrývá voňavé bazalkové pesto. Podávaná s chlebem namazaným meruňkovou majonézou a salátem z červeného zelí a mrkve je snem každého labužníka.
Bůček zbavte kůže a seřízněte na stejně vysoký plát - asi 2 cm. Celou vnitřní plochu potřete pestem, jemně osolte a opepřete. Pevně zarolujte a svažte kuchyňským provázkem.
Cibule nakrájejte na čtvrtky, nasypte na dno pekáče a na ně položte roládu. Podlijte asi 200 ml vody a dejte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 1,5 hodiny, v polovině pečení bůček otočte. Hotovou roládu vyndejte na prkénko a nechte asi 20 minut odpočinout nebo úplně zchladnout.
3
Zatímco pečete bůček, připravte si ostatní součásti sendviče. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky, v kastrolku je zalijte asi 100 ml vody a povařte 10 minut. Poté je rozmixujte dohladka a nechte zchladnout. Meruňkové pyré vmíchejte do majonézy spolu s hořčicí.
Zelí nakrájejte na jemné proužky a mrkev na tenké nudličky. Osolte a v misce promačkejte rukama, aby zelenina zkřehla. Olej, ocet a med prošlehejte a vmíchejte do salátu.
5
Krajíce chleba potřete majonézou, přidejte salát, na plátky nakrájený bůček a podávejte.