Starší rohlíky buď nahrubo rozmixujeme v mixéru, nebo je pokrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pocákáme je směsí žloutků, rozmíchaných v mléce a necháme nasát. Kdo chce může trošku mléka nahradit rumem. Rohlíky osladíme cukry, ochutíme citronovou kůrou nebo skořicí dle chuti, do směsi můžeme přidat i hrst kokosu nebo mletých ořechů. Nakonec do rohlíkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a "těsto" nandáme do koláčové formy o průměru cca 32 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou nebo strouhankou. Já pekl v remosce, kterou jsem vyložil pečícím papírem.
Na těsto nandáme ovoce dle chuti a sezóny (hrušky, jablka, švestky, třešně...), posypeme drobenkou, kterou též můžeme zpestřit kokosem nebo ořechy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.
3
Podáváme teplé i vychladlé, ke svačině či večeři nebo i jako zákusek ke kávě, s kopečkem zakysané smetany.