Nejprve zpracujeme mouku, máslo a cukr na sypkou hmotu (žmolenka), přidáme šlehačku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 kusy, ze kterých uděláme malé bochánky, které dáme na 2 hodiny do chladničky odpočinout. Mezitím připravíme náplň: ořechy umeleme, přidáme cukr a dle chuti Rum, popř. zředíme mlékem a dáme také do chladničky. Opočinuté bochánky postupně ještě jednou prohněteme a vyválíme z nich placku ve tvaru kola. Rádýlkem rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na širší okraj každého z nich klademe náplň, smotáme ke špičce trojúhelníku a ohneme do tvaru rohlíčku (ale nemusíme). Klademe na plech na pečící papír, potřeme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a pečeme v troubě do zlatova. Zdobíme "cákanci" bílé i hořké (tmavé) čokoládové polevy a sypeme moučkovým cukrem.
Rohlíčky jsou výborné, jen jsem potřebovala mnohem víc mouky na předepsané množství másla a šlehačky. Zkoušela jsem s mákem, tvarohem i s ořechy, všechny se krásně povedly. Dávám za 1.
Aneta M
|7. 10. 2007 19:44
V jak teplé troubě a jak dlouho se to má péct?
Jana z VM
|8. 11. 2004 14:37
Ještě jednou reaguji a to na makovou náplň - tento recept mám od své maminky a ta od své maminky - já dám do mléka kousek másla, několik perníčků, nechám rozdusit, potom přidám mletý mák, zamíchám, nčehám jej spařit a nakonec vmíchám mleté ořechy, trochu povidlí a trochu marmelády - podle chuti a hustoty, přidám i špetku skořice a citronové kůry, dochutím cukrem. Tato nádivka je vynikající!
Eva Veselá
|7. 11. 2004 23:52
tyto rohličky jsou výborné i s makovou náplní: Do kastrůlku nalijeme mléko přidáme jemně umletý mák podle chuti osladíme a necháme mléko vyvařit do zhoustnutí naší rodině chutnají více než ořechové.
Jana z VM
|6. 10. 2004 16:25
Znám podobný recept na těsto, ale bez cukru a místo másla Heru. Těsto dát na 2 hod. do chladu.Jenom ta ořechová náplň, jak ji popisuje autorka, se mi nějak nezdá. Ty ořechy s cukrem ,trochou rumu a případným mlékem, nemohou držet pohromadě jako náplň. Já tu náplň znám trochu jinak - rozemelu piškoty, dám do katastrolku mléko, kousek másla nebo jiného tuku, zahřívám - mléko může přejít varem, do toho ty piškoty a pomleté ořechy - podle hustoty tak, aby byla náplň hustá, ale ne moc, prostě, aby při pečení rohlíčků nevytékala. Může se přisladit. Tak tahle náplň opravdu drží.
Anna Svomova
|5. 10. 2004 03:49
Doporucuji, vyborne, vhodne pro slavnostnejsi posezeni s prateli, nebo i tak pro svoji rodinu - Bude uplatnen rovnez v USA pri posezeni s prateli.
Ludmila Gebhart
|21. 6. 2004 19:17
vynikajici recept,vynikajici dezert,bajecna chut i s jinymi druhy naplni;uplatnen v USA