Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít.
2
Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté vypracujeme tužší těsto a necháme 1 hodinu v teple vykynout.
3
Po vykynutí těsta jej vložíme na vál. Pokud chceme péct rohlíčky, rozdělíme těsto na 4 stejné části, každou na pomoučeném vále vyválíme do placky asi 5 mm tlusté. Placku poté rozdělíme krájecím kolečkem na 8 dílů - trojúhelníků. Tyto pak od nejširší strany zavineme, vytvarujeme do rohlíčku a klademe na plech s pečícím papírem. Rohlíčky necháme ještě asi 20 minut vykynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti buď hrubozrnnou solí, kmínem, sezamovým nebo lněným semínkem. Dáme péci do předehřáté trouby 180 stupňů na 15 až 18 minut, podle chuti a barvy.
4
Pokud chceme péct pletýnky, těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého dílu vytvoříme 3 části ve tvaru válečku. Z těch pak postupně splétáme pletýnky a vkládáme na plech s pečícím papírem. Necháme 20 minut vykynout a potíráme rozšlehaným vejcem. Podle chuti posypeme hrubozrnnou solí, kmínem, sezamovým nebo lněným semínkem. Dáme péci do předehřáté trouby 180 stupňů na 15 až 18 minut, podle chuti a barvy.