máte pravdu. KVALITNÍ. Ale běžný olej v litrových petkách není kvalitní. Není lisovaný zastudena, dokonce ani za tepla, ale chemicky!
nám bylo řečeno-od profesora analýzy potravin-že kvalitní slunečnicovej nebo řepkovej olej je po zdravotní stránce srovnatelný s běžným olivovým a rozhodně zdravější,než olivový olej z pokrutin..samozřejmě nemluvím o extra virgin.
Terezo a Danieli,olivový olej se VELMI hodí k tepelné úpravě,protože má vysoký tzv.kouřový bod,ale samozřejmě ne panenský.Lucie
Při kolika stupních dusíme?
Ja pouzivam pri tepelne uprave take vetsinou olivovy olej, ale obycejny, tj. ne extra panensky. Extra panensky patri podle me do studene kuchyne. I me to tak vice chutove vyhovuje. A rizoto bylo mnam mnam :o)
Udělala jsem to přesně podle předpisu, t.j. s máslem, a je to bomba - chutná skvěle!
Nevím, jestli se tepelnou úpravou zničí nějaké látky v olivovém oleji, či ne. Každopádně jídlo tepelně upravené na olivovém oleji je chutnější a jemnější. Pochopitelně jiná otázka je jeho cena, takže ledckdy musíme dělat kompromisy, ale to asi ve všem, ne?
Danieli, nemas pravdu. Ano, panensky olivovy olej je sice drazsi ale po zdravotni strance je neprokonatelny i tepelne upraveny.
Taky si myslím. Na "obyčejném" olivovém oleji (ne panenském, ten je moc silný) smažím nebo spíše opékám-restuji často.
Daniel má pravdu, olivový olej sa skutočne nehodí na tepelnú úpravu. Ostatne, panenský olej , ktorý je najkvalitnejší, je aj škoda použiť na tepelnú úpravu, pretože ňou sa zničia látky, ktoré sú najkvalitnejšie a pre organizmus najhodnotnejšie.
Myslím si, že s tím olivovým olejem nemáte tak pravdu
Oivový olej je vhodný do salátů na studenou kuchyni není vhodný k tepelné úpravě! Rychle se přepaluje a pak je více nezdravý jak normální slunečnicový olej.
Bylo to vynikající! Opravdu rychlé, snadné a chutné! A co se mě týče, olivový olej mi nechutná, souhlasím s máslem.
meli byste pouzivat mene masla a vice olivoveho oleje. je to zdravejsi a chutnejsi.
Recept se mi velice libyl a dekuji vam za nej