Vymačkané zelí pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, mletou papriku, jemně pokrájenou slaninu, vejce, mléko a vše dobře promícháme. Dle slanosti slaniny můžeme směs ještě dosolit, případně opepřit. Nakonec přidáme mouku a dobře promícháme. Hustota by měla být přibližně taková, jako na bramboráky.
3
Řízky můžeme smažit na pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem, na rozpáleném tuku, kdy trochu těsta nandáme a rozprostřeme v pánvi, na to položíme a přitiskneme připravený plátek masa a na maso nandáme opět těstíčko. Dbáme na to, aby se obě těstíčka po obvodu řízku spojila a nedošlo tak k "vysvlečení kabátku" při obracení.
4
Smažíme dozlatova z obou stran, nepříliš zprudka, aby se řízek stihl propéct. Otáčíme vždy až po úplném osmažení z jedné strany na stranu druhou.
Řízky můžeme zapéct i v předehřáté troubě na 200 stupňů, kdy si necháme v troubě nahřát plech s tukem, který po nahřátí vyndáme, nandáme na něj hromádky těstíčka, které rozprostřeme, poklademe plátky masa, které opět zakryjeme těstíčkem, vložíme zpět do trouby a pečeme dozlatova.
6
Použit můžeme i libovou krkovičku, ale vždy dbáme na to, aby plátky nebyly příliš silné a dobře se nám propekly. Nedoporučuji plátky předsmažit a vkládat je na těstíčko předpřipravené, protože ztrácí svou šťavnatost. Přijde mi to jako zbytečně dvakrát zabitý čuník.
7
Podáváme s bramborem nebo chlebem a třeba i sklenicí vychlazeného piva.