lžíce
koření
dle chuti: grilovací, Gyros, gulášové...
1
ks
rajský protlak
malý
500
g
nakládaná loupaná rajčata
250
g
paprika
- očištěné
3
stroužek
česnek
chilli papričky
nebo pasta dle chuti (jen pokud máme rádi ostrá jídla)
vepřový vývar
nebo bujonu
hladká mouka
na zahustění
Postup přípravy receptu
1
Cibuli pokrájíme a dáme společně se slaninou osmažit dosklovata na trošku rozpáleného oleje. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, strany nařízneme, aby se nám při restování nekroutily, osolíme, opepříme a dáme k cibuli orestovat z obou stran.
2
Po orestování masa přidáme protlak, nasekaný česnek a koření, krátce zasmažíme, přilijeme asi 400 ml vývaru a dusíme maso téměř doměkka. Poté přidáme pokrájená rajčata i se šťávou, pokrájenou papriku a dodusíme doměkka. Pokud je potřeba, přidáme trošku cukru (záleží na kyselosti rajčat a protlaku), můžeme ještě přidat i česnek.
3
V trošce studeného vývaru (vody) rozmícháme malé množství mouky, vlijeme do omáčky dle potřeby a krátce povaříme. Pokud nechceme zahustit moukou, omáčku vařením zredukujeme na potřebnou hustotu. Nakonec ještě ochutnáme, případně dochutíme a můžeme podávat.
4
Podáváme s čerstvým chlebem, knedlíkem, těstovinami, rýží.
5
Pokud máme rádi ostrá jídla, přidáme do omáčky během vaření chilli papričku nebo chilli pastu dle chuti.