Dokonale krémové a vláčné, s jemnou vyváženou chutí. Takové je správné italské risotto. A dá se donekonečna obměňovat. Když si osvojíte základní recept, dokážete pak připravit množství dalších variací. Tahle je s řapíkatým celerem, fenyklem, špenátem a spoustou bylinek.
Cibuli, řapíkatý celer a fenykl očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V kastrolu s širším dnem rozehřejte 2–3 lžíce oleje, vsypte zeleninu a pomalu na mírnějším ohni ji restujte. Mezitím dejte také ohřát vývar. Jakmile začne zelenina chytat barvu, vsypte rýži. Dvě až tři minuty ji restujte a míchejte, aby se každé zrnko obalilo v oleji. Poté vlijte víno a nechte ho pár minut odvařit.
Začněte přilévat vývar, vždy dvě až tři naběračky, promíchejte a počkejte, než se tekutina vsákne do rýže, poté přilijte další. Takto pokračujte asi 20 minut. Mezitím polovinu špenátu rozmixujte na drobné kousky, bazalku nasekejte, lístky oregana a tymiánu otrhejte ze stonků. Nastrouhejte parmazán.
3
Jakmile je rýže takřka uvařená, ale stále ještě příjemně na skus, je skoro hotovo. Přidejte poslední 2 naběračky vývaru a promíchejte. Risotto dobře osolte a opepřete, vmíchejte všechen špenát (nasekaný i celé listy) a bylinky, opět promíchejte. Teď přidejte máslo pokrájené na několik částí a většinu parmazánu (tak 6 lžic si nechte na servírování). Už jen lehce promíchejte, přiklopte poklicí a nechte 10 minut dojít. Před podáváním ještě dolaďte chuť solí a pepřem.
Risotto promíchejte, nandejte na talíře, každou porci zakápněte olivovým olejem a posypte parmazánem.