plechovka
vepřové maso ve vlastní šťávě
nejlépe 300g značky Oldenhäuser
1
ks
cibule
2
dl
bílé víno
2
kostka
zeleninový vývar
2
lžíce
sádlo
nebo olej
2
hrst
kukuřice
2
hrst
hrášek
1
hrst
parmazán
na posypání
Postup přípravy receptu
1
2 kostky zeleninového bujonu rozpustíme v 1 litru vody a necháme na nejmenším hořáku na minimum, aby nám vývar zůstával teplý.
2
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi.
3
Sádlo nebo olej zahřejeme v hrnci, orestujeme cibuli nakrájenou na malé kousky, přidáme rýži a také chvilku orestujeme.
4
Podlejeme vínem a stáhneme plamen. Poté, co se víno začne vypařovat, přilejeme zhruba 2 naběračky vývaru, mícháme, až se vývar vypařuje, opět přilejeme vývar a takto opakujeme, dokud rýže není hotová.
5
Je to "makačka", ale risotto se hold takto dělá. :-)
6
Kukuřici s hráškem si povaříme do změknutí (cca 5 minut).
7
Maso zahřejeme a nakonec vše smícháme dohromady a můžeme podávat třeba posypané parmezánem.
Beru připomínku, ale tohle je jen jedno risotto, které děláme. Děláme i další, s masem a houbami, smetanou nebo s krevetami či humrem-to už je potom samozřejmě nákladnější. Sem jsem dala toto, protože vím, jak lidé chtějí jen to nejlevnější :-\ A co se parmezánu týče, mně zas tak drahý nepřijde, když si koupíš kousek, tak ti vydrží poměrně dlouho.
Věřím, že to může chutnat, ale použít do jednoho jídla extrémně levné suroviny jako je masová konzerva či bujón a na závěr vše posypat parmezánem mi připadá poněkud zvláštní. Raději bych investovala do skutečného masa a trochy zeleniny pro domácí vývar a místo parmezánů zkusila Gran Moraviu - finančně to vyjde nastejno, jen výsledek se bude lišit.