semínka
ze 2 vanilkových lusků (nebo vanilkový cukr)
4
lžíce
moučkový cukr
0,25
l
šlehačka
kompot
třešňový, jako příloha
Postup přípravy receptu
1
Den předem namočit mandle, ať jde slupka lehce sloupnout a mandle jsou bílé a křehké. V kastrole přivést vodu do bodu varu, přidat opranou rýži a za stálého míchání vařit asi 2 minuty. Přidat mléko, míchat asi 10 minut. Pak přikrýt a nechat na mírném ohni pozvolna vařit asi 1/2 hodiny, za občasného zamíchaní a přilití vody nebo mléka podle potřeby. Necháme si 1 mandli stranou, ostatní rozsekáme a přidáme s cukrem a vanilkou do kaše. Šlehačku lehce ušleháme a také vmícháme do kaše. Vmícháme celou mandli.
2
Dáme do skleněné misky a necháme schladnout v ledničce 2 hodiny. Dánové zdobí misku vánoční garandou a podávají ke štědrovečerní večeři s třešňovým nebo višňovým kompotem. Na koho vyjde celá mandle, dostane extra dárek. Chutná to i mimo vánoce.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Simča Sládková
|14. 11. 2006 19:03
Pokud chete snadno oloupat mandle, doporučuji přivést k varu cca 1/2 l vody a vroucí vodou mandle zalít, přikrýt pokličkou a nechat cca 10 minut odstát. Potom slijeme vodu a mandle jdou snadno "vymáčknout" ze šlupičky.