Pochoutka pro všechny milovníky hub - to jsou žampiony restované na bílém víně spolu se slaninou, cibulí a česnekem. Nejlepší jsou se šťouchanými bramborami vylepšenými o kadeřávek.
Nejprve dejte vařit brambory. Oloupejte je a překrojte na čtvrtiny. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí, asi 20 minut. Ve druhém hrnci mezitím přiveďte k varu osolenou vodu. Kadeřávek rozdělte na jednotlivé listy a na 2 minuty je do ní vložte, pak je prudce zchlaďte v ledové vodě.
2
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, slaninu na drobné kostičky. Větší žampiony rozřízněte napůl a menší nechte v celku. Rozpalte hlubokou pánev s olejem a cibuli nechte zesklovatět. Pak přidejte česnek, slaninu, žampiony a vše ještě 4 minuty restujte.
Do pánve přilijte víno a nechte odpařit alkohol. Ochuťte balzamikem, cukrem, solí, pepřem a ještě 5 minut povařte. Pánev odstavte z plotny a vmíchejte máslo.
4
Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte společně s máslem a přidejte na kousky natrhaný kadeřávek.