Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience (vychladlé brambory nastrouháme najemno) a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout. Po nakynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme zchladlou náplní, dobře uzavřeme, spojem pokládáme buchtičky - řepánky, na olejem dobře vymazaný pekáček, těsně vedle sebe. Necháme ještě krátce kynout, pak pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova a ještě teplé potřeme máslovo-rumovým potěrem.
Náplň: řepu oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do kastrolu, přilijeme mléko a povaříme téměř doměkka s cca třemi lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přisypeme mák, přidáme citronovou šťávu, která dodá řepánkům svěžest a vše společně krátce podusíme. Rozinky předem namočené v rumu, pokud jsou velké, překrájíme na menší kusy a vmícháme do směsi.
3
Pečené řepánky potřeme rozpuštěným máslem (postačí lžíce másla v pevném stavu) smíchaným s troškou rumu z namočených rozinek. Kdo rád sladké, před podáváním může řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.
4
Kdo chce, může řepánky skládat na plech, vyloženým pečícím papírem kus od sebe a tím místo řepánkových buchtiček, vytvořit malé bochánky.