• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Řepánky
Napište svůj komentář k receptu

Řepánky

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 143
doba přípravy: 105 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
Řepánky
6fotografií
Nahrát fotku
 

Sladké bochánky z kynutého těsta naplněné mákem a cukrovou řepou jsou staročeská pochoutka původem z Kolínska. Jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené. Můžete je servírovat pocukrované, nebo doplněné sladkým sirupem, ve kterém se pak namáčejí.

Suroviny

12 porce
    • 0,50
      kostka droždí 21 g
    • 70
      g cukr krupice
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 300
      g hladká mouka
    • 200
      ml mléko
    • 70
      g máslo změklé
    • 1
      ks vejce + 1 vejce na potření
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      špetka sůl
  • Na náplň:
    • 1
      ks cukrová řepa středně velká
    • 8
      lžíce mléko
    • 100
      g mák mletý
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • hnědý rum pro zvýraznění chuti

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si uvařte řepu. Okrájejte ji, nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě doměkka (trvá to 20-30 minut, podle velikosti kousků). Uvařenou řepu slijte a nechte vychladnout.
2
Dále si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Potom k němu přidejte zbylé suroviny, postupně přilévejte zbylé mléko a těsto důkladně propracujte, až bude hladké a měkké. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

3
Uvařenou vychladlou řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Mletý mák povařte pár minut za stálého míchání v mléce s oběma druhy cukru, dokud směs nezhoustne. Odstavte ji z ohně, smíchejte s nastrouhanou řepou, citronovou kůrou a případně i trochou rumu a náplň nechte zcela vychladnout.

RADA: Jak na kynuté těsto? Správná příprava krok za krokem!

4
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a krátce propracujte. Poté ho rozdělte na menší kousky a každý zploštěte na placičku. Do středu každé placičky dejte lžíci připravené vychladlé náplně, do těsta ji dobře zabalte a okraje pevně zmáčkněte k sobě, aby náplň během pečení nevytekla.  
5
Řepánky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly od sebe nejméně 2 cm. Takto je nechte na plechu ještě 10 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

RADA: Mrkvance, řepánky, povidlové i Honzovy: Překvapte své blízké pekáčem buchet!

6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŘEPÁNKŮ: • Těsto nekyne: Nejčastější příčinou bývá, že jste použili příliš horké nebo naopak studené mléko, případně máte staré droždí nebo je v místnosti, kde těsto kyne, chladno. Pro zajištění ideálních podmínek pro kynutí se doporučuje použít trik – těsto vložte do vypnuté trouby, na jejíž dno jste postavili hrnec naplněný horkou vodou. Pokud těsto po 20-30 minutách nejeví žádné známky aktivity, je pravděpodobné, že droždí je mrtvé, a bude nutné začít s novým kváskem. • Řepánky se při pečení slily dohromady: K tomuto problému dochází, když se řepánky pokládají na plech příliš blízko u sebe. Těsto během pečení pokračuje v kynutí, a pokud nemá dostatek prostoru, začne se rozšiřovat a slepovat, což může narušit finální tvar.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pro vláčnější a bohatší těsto se doporučuje použít kvalitní máslo, nebo směs másla a sádla. Do náplně můžete kromě (nebo místo) rumu použít i vanilku. • Pro urychlení přípravy se doporučuje uvařit řepu den předem, aby v den pečení již byla studená a připravená k použití. • Ještě teplé řepánky můžete potřít máslem a bohatě posypat moučkovým cukrem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Buchty s ořechovou drobenkou

Buchty s ořechovou drobenkou

Kynuté makové buchty

Kynuté makové buchty

Řepánky z bramborového těsta

Řepánky z bramborového těsta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Těsta Kynuté
Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Citronová šťáva Cukr krupice Cukrová řepa Droždí Hladká mouka Hnědý rum Mák mletý Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Vanilkový cukr Vejce

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Rychlovka s gnocchi

Rychlovka s gnocchi

Ovarová polévka se zeleninou

Ovarová polévka se zeleninou

Taštička z listového těsta s pudinkem a jahodami

Taštička z listového těsta s pudinkem…

DIA vánočka II.

DIA vánočka II.

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Kuřecí prsíčka se žampiony

Kuřecí prsíčka se žampiony

Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

28
Bramborové placky se sýrem po našem
Bramborové placky se…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Sýrová roláda III.
Sýrová roláda III.
22
Míša řezy
Míša řezy
18
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené,…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Andrea Kašpárková oplakává tatínka: Co prozradilo parte

Andrea Kašpárková oplakává tatínka: Co prozradilo parte

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Ředkvičkový salát se šunkou
Ředkvičkový salát se šunkou
Ředkvičkový salát se šunkou a sýrem
Ředkvičkový salát se šunkou a sýrem
Ředkvičky na smetaně
Ředkvičky na smetaně
Řepánky z bramborového těsta
Řepánky z bramborového těsta
Řepná polévka s křenem
Řepná polévka s křenem
Řepný kečup
Řepný kečup
  • Recepty.cz
  • Řepánky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact