Red Velvet Cake neboli dort “červený samet” je nejoblíbenějším americkým dortem už od dvacátých let minulého století, kdy byl podáván poprvé v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Pro tento dort je typický tmavě červený korpus a krémem ze smetanového sýru.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte tři kulaté dortové formy máslem a vysypte moukou. V míse míchejte mouku, cukr, kukuřičný škrob, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, dokud se všechny suché ingredience hezky nespojí.
K suché směsi přidejte vejce, podmáslí, horkou vodu, olej, vanilkový extrakt, ocet a potravinářské barvivo. Šlehejte ručním mixérem, dokud těsto nebude krásně hladké. Připravené těsto rozdělte rovnoměrně do forem a pečte 30-35 minut, vyzkoušejte zda je dort hotový špejlí, pokud se těsto nelepí, tak troubu vypněte. Nechte vychladnout ještě 15 minut v troubě, poté vyndejte a nechejte vystydnout na mřížce.
3
Na krém si vyšlehejte máslo se smetanovým sýrem, přidejte vanilkový extrakt a postupně přidávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude krém nadýchaný a hladký.
Krém nanášejte až na vychladlý dort, vždy dejte vrstvu dortu a naneste na ni polevu, pak přiklopte další vrstvou a zase naneste polevu. Až bude dort poskládaný, můžete polevu ještě uhladit špachtlí a nechat vychladit v lednici.