Z másla, prosáté mouky, cukru a lžíce studené vody zpracujeme těsto, které rozválíme a vložíme do koláčové formy. Tvaroh smícháme s medem, přidáme rozšlehaná celá vejce a polovinu skořice (tzn. 1/2 lžičky). Směs rozetřeme na těsto a posypeme zbytkem skořice. Pečeme v mírně vyhřáté troubě cca 35 minut.
Je opravdu jednoduchý. Na poprvý se mi zdál takovej "rozblemclej" , tak sem tam podruhé do těsta přidala špetku kypřícího prášku a byl perfektní. Mě osobně moc nechutnal, ale jinak se po něm velmi rychle zaprašilo, rodině chutná takže budu zas někdy dělat. Je to spíš jen tak ke kávě, U nás vydržel po vychladnutí ani ne hodinu :-D.
A když se mi těsto potlalo, tak ho dát ne nějakou dobu do lednice, máslo ztuhne a pak to jde krásně :)
Zpočátku jsem se docela bál že koláč se neupeče, protože z toho byla patlanina a vyválet opravdu nešel :'( . Nakonec jsem do té patlaniny přidal mouku a pak jsem ji přendal na pečící papír na plech a prsaty jsem ji rozetřel. koláč sem nakonec měl tenký, ale výborný, jelikož dole byl křehký a nahoře sladký a vlhký. (pozn. Je opravdu jednoduchý) <:-)
Koláč je dobrý, jen se mi moc nezdá poměr tuku a mouky v těstě. Měla jsem ho dost řídké, tak jsem ještě přidávala mouku, cca 40-50 g, zároveň jsem přidala i špetku prášku do pečiva. Dala jsem do kulaté formy o průměru 28 cm, vyválené těsto posypala plátky mandlí a pekla na 170°C cca 35 minut. Je dobrý a křehký. Doporučuji!
Na jak tlustý plát se má vyválet těsto?Centimetr?Děkuji
Zuzana Vrzalová
|28. 6. 2009 10:19
Ahoj.. Chuťově, je to naprostá bomba, ale místo dortu se mi z toho vyvedl tak 1cm tlustý koláč.. Tak to má být, nebo jsem něco zkazila?
Lady
|22. 1. 2008 18:25
Tak nejen že je to jednoduché, ale navíc móóóóóc dobré. Určitě budu dělat znova.
iva nemcova
|8. 12. 2007 15:46
manzel chtel "neco s medem" . nasla jsem tento recept... VYBORNE!!! davam za 1 a ukladam do oblibenych !
Jamat
|2. 5. 2007 16:55
Výborný, cenově dostupný a rychlý koláček. Dostal 1, určitě zase upeču.
Marsí
|9. 3. 2007 09:28
Opravdu Táňo netuším, kde jste udělala chybu...snad přidat na teplotě trouby....
Jaroslava Oumarová
|7. 3. 2007 19:42
Středně vyhřátá trouba je asi 150-180°C.
Táňa
|7. 3. 2007 12:20
Tak nevím kde jsem udělala chybu. Pekla jsem hodinu, protože to bylo stále neupečené. Jak vyhřátá je mírně vyhřátá trouba? Tvaroh je gumový a těsto mokré, takhle to asi vypadat nemá. O křehkosti se dá mluvit pouze na okrajích.
Léňa
|5. 6. 2006 20:00
Moc děkuji za tento recept, o víkendu jsem vyzkoušela a dnes jsem musela upéct znovu. Je jednoduchý, rychlý a moc dobrý. Doporučuji všem milovníkům tvarohu.
Marsí
|26. 5. 2006 11:02
Jitko je křehký...tak už to u řeckých moučníků většinou je..buď jsou hodně křehké nebo hodně sladké....:o)))
jitka
|26. 5. 2006 10:25
Tvaroh jsem přisladila,skořicí posypala hustě,právě jsem ochutnala a je to výborné! Jen je hodně křehký,ale asi to tak má být.
Pavlína Svitáková
|25. 5. 2006 10:05
Mňam.Už mám uloženo.Skořice.....tuto kůru můžu snad ve všem:-))
Jaroslava Oumarová
|25. 5. 2006 07:34
Mhmm, to zní dobře. Kombinace tvaroh - med - skořice bude určitě výborná. Díky:-)