• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Napište svůj komentář k receptu

Řecká vegetariánská moussaka po australsku

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 160 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Řecká vegetariánská moussaka po australsku
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule 1-2
    • petrželová nať
    • sůl
    • 2
      ks rajčata
    • olivový olej
    • 6
      stroužek česnek 4-6
    • 2
      ks vejce lze vynechat
    • pepř mletý
    • 2
      ks paprika
    • bobkový list
    • 2
      hrnek čočka bio
    • 1
      kelímek bílý jogurt hustý selský
    • 2
      ks lilek větší
    • sýr lze vynechat
    • 2
      kostka zeleninový vývar bio
    • koření dle chuti (tymián)
    • 2
      hrnek cizrna bio
    • 2
      ks chilli papričky
    • 1
      plechovka rajský protlak čistý neochucený

Postup přípravy receptu

1
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2 bobkové listy a cizrnu. Vaříme asi 1-2 hodiny, až když je cizrna částečně měkká, přidáme čočku. Já používám malou červenou a ta je uvařená i bez namáčení za 10 minut. Nesolíme!!!

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Během vaření luštěnin nakrájíme lilek na půlcentimetrové plátky a ty hustě posolíme z obou stran. Plátky necháme zatížené v sítku asi 30 minut vypotit.
3
Nakrájíme nahrubo cibuli, rajčata, papriky. Na jemno chilli papričky a česnek. Lilek by zatím měl pustit hořkou šťávu. Omyjeme plátky od soli a vysušíme na papírových utěrkách nebo ubrouscích od nadbytečné vody.

RADA: Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

4
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek na něm opečeme dozlatova. Lilek rád nasává tuk, ale jakmile je opečený, tak ho zase pustí zpátky. (Já ty plátky pak dám trochu odmastit na ubrousek, ale není to nutné). Opečený lilek necháme stranou.
5
Scedíme luštěniny, vývar necháme. Na olej přidáme cibuli, když změkne, tak chilli, česnek, papriky, uvařené luštěniny a nakonec rajčata. Celou směs dochutíme solí, pepřem, kořením a zalijeme rajským protlakem rozmíchaným v trošce bujónu, který nám zbyl po vaření luštěnin. Směs by neměla být příliš tekutá, ale měla by být měkká.
6
Do zapékací misky dáme na střídačku vrstvu lilku a luštěnin. Lilek by měl být spodní a horní vrstva. Celou moussaku zalijeme směsí jogurtu, vajíček, bylinek, soli a pepře a dáme péci do trouby na 45 minut na 180 °C. Těsně před dopečením posypeme strouhaným sýrem a před podáváním čerstvou petrželovou natí.
7
Toto jídlo většinou připravuji bez vajec. Jogurt dávám do směsi lilku a luštěnin a to tak, že každou vrstvu prokládám bílým jogurtem ochuceným bylinkami a solí. Dle původního receptu, který jsem našla v řecko-australské kuchařce jsou v moussace ještě i houby. Já uvádím recept podle mne upravený a vyzkoušený.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Špíz vegetarián

Špíz vegetarián

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • モンスターヘッドフォン | 3. 11. 2013 06:58

    New questions about moncler addressed and the reasons you must scan through each word in this guide. モンスターヘッドフォン http://www.oralyemek.com/%E3%83%A2%E3%83%B3%E3%82%B9%E3%82%BF%E3%83%BC%E3%83%93%E3%83%BC%E3%83%88-%E6%9C%89%E5%90%8D%E4%BA%BA-Japan-9/

  • Pavlina | 14. 7. 2012 10:40

    Osobne pouzivam velmi kvalitni cizrnou z Italie a nejen, ze ji namacim celou noc nekdy i 24 hodin, ale nasledne varim az 2 h. Zalezi na kvalite a provedeni - predpripraveni produktu. Musite se na to podivat komplexneji a zejmena pochopit, jakou cizrnu to k vareni pouzivate. V CR mame moznosti nakupu kvalitnich produktu dosti omezene a taktez znalosti jejich pripravy. Trh je prizpusoben ceskemu zakaznikovi a jeho znalostem / zkusenostem s pripravou pro nas "novych" druhu zemedelskych produktu a proto lze nakoupit vyrobky, ktere strcite do mikrovlnky a jsou hotove. Uprimne, Cesi si neumi poradit s jejich pripravou, viz. diskuse o lilku. To nemyslim apriori hanlive. My tyto produkty prirozene dlouhou dobu neznali / nemeli v nabidce, tak to s nimi neumime. Na druhou stranu musim trochu zastourat, ze my neumime "vydolovat" moc ani z toho co mame k dispozici :-). Krasny den.

  • Markéta | 11. 6. 2012 09:38

    Vařila jsem na víkend a bylo to výborné, a že toho bylo hodně? To mi vůbec nevadilo ;-)

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 30. 1. 2012 10:13

    Jé, tak přestě tak to budu příště dělat, děkuji!

  • pippiva
    pippiva | 29. 1. 2012 22:54

    Ohledne lilku Vam mohu poradit. Ja jej nesmazim( prilis nasakne olej), ale platky naskladam na 2 plechy a oba spolecne dam do trouby (horkovzduch) na cca 180°C po dobu asi 10-15 minut. A mate lilek pripraven k pouziti u tohoto a jemu podobnych receptu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 18:35

    Trochu jsem s tím bojovala. První problém jsem měla s lilkem, vůbec u mě nenastalo to, že by po usmažení pustil olej. Za mě teda ani omylem. I přesto, že jsem se ho snažila ubrouskem vysušit, byl i v hotovém jídle hodně nasáklý a nebylo to ono. Co by se stalo, kdyby se nesmažil, jenom vypotil a zapekl? A pak jsem teda bojovala s množstvím. Moc luštěniny nevařím a vůbec jsem si nauvědomila, kolik jsou4 hrnky čočky a cizrny. To mi docvaklo až ráno, když jsem to viděla odmočené. Ve výsledku se mi to ve fázi, kdy se maji luštěniny se zeleninou povařit, nevlezlo do mého největšího (třílitrového hrnce), takže jsem půlku luštěnin nepoužila. A i přesto se mi to do zapékací mísy vlezlo tak tak (2,8 litru). Takže pozor na to, je toho kotel. Jen jsem si neuvědomila jednu věc. Že když jsem vynechala jen půlku luštěnin a zeleniny jsem dala podle receptu, takže mi to v zapékacím hrnci pustí víc vody (nebo jinak si to nedovedu vysvětlil). Takže konzistence u spodu nebyla úplně ideální :) Jídlo bylo dobré, bylo ho hrozně moc, ale nějak ve výsledku musím říct, že s tím bylo neuvěřitelně práce, a že to za to asi nestálo a opakovat nejspíš nebudu.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 29. 1. 2012 13:09

    Do půl hoďky? Hm.. já jsem si teď koupila dvě různá balení a na jednom je, že odmočeká se vaří hodinu a na tom druhém dokonce hodiny dvě. Tak asi záleží na druhu...

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:00

    Namáčením se vaření rozhodně urychlí, nejlépe přes noc, ale za půl hodiny jsem cizrnu do měkka tedy ještě neuvařila:-( V Česku jsem vařívala luštěniny v tlakovém hrnci, to jde opravdu rychle.

  • Anonym | 9. 3. 2007 09:20

    Co to máte v Austrálii zá cizrnu, že ji vaříte 1-2 hodiny? Namočená je do půl hoďky hotová.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé Zelenina
Zdravě i chutně Zelenina Luštěniny Oběd Večeře Pečení Smažení Vaření Vegetariáni Řecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Bobkový list Česnek Chilli papričky Cibule Cizrna Čočka Koření Lilek Olivový olej Paprika Pepř mletý Petrželová nať Rajčata Rajský protlak Sůl Sýr Vejce Zeleninový vývar

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

Kuře na cibuli v římském hrnci

Kuře na cibuli v římském hrnci

Francouzské palačinky

Francouzské palačinky

Gulášová polévka z předního hovězího masa

Gulášová polévka z předního hovězího…

Churros

Churros

Cuketa na slanině s česnekem

Cuketa na slanině s česnekem

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Makovník, Makovec

Makovník, Makovec

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Doporučujeme

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Lehký levandulový sirup

Lehký levandulový sirup

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

45 minut
Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

55 minut
Višňový koláč s čokoládou

Višňový koláč s čokoládou

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Pikantní pečená cizrna: Deník veganky

Poslední sledované recepty

62
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
38
Dýňová tortila
Dýňová tortila
31
Korpus na dort
Korpus na dort
26
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
26
Rybízový sirup
Rybízový sirup

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů,…
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový,…
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů…
AHA.cz Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mimibazar Vyzkoušeli jste: S jistotou každý den. Absorpční kalhotky MoliCare® Lady překvapily pohodlím i funkč

Vyzkoušeli jste: S jistotou každý den. Absorpční kalhotky MoliCare® Lady překvapily pohodlím i funkč

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Nejluxusnější večírek ve Varech: Kdo oblékl nejkrásnější šaty na UniCredit party?

Nejluxusnější večírek ve Varech: Kdo oblékl nejkrásnější šaty na UniCredit party?

Ženy.cz Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Blesk.cz Svůdná bondgirl Caterina Murinoová se stane maminkou: Ve 47 letech první miminko!

Svůdná bondgirl Caterina Murinoová se stane maminkou: Ve 47 letech první miminko!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

Další doporučené recepty:

Rýžový srnčí hřbet
Rýžový srnčí hřbet
Řecká marináda na grilované maso - Moschári
Řecká marináda na grilované maso -…
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecká žloutková polévka se sýrem
Řecké  papriky plněné fetou
Řecké papriky plněné fetou
Řecké biftečky z mletého masa
Řecké biftečky z mletého masa
  • Recepty.cz
  • Řecká vegetariánská moussaka po australsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact