balení
netučný tvaroh
Tavrohy vybrat dle co největšího obsahu bílkovin
125
g
hera
Lze nahradit přiměřeným množstvým např. olivového oleje, pokud by to mělo výt ještě zdravější a nemá
2
ks
vanilkový cukr
mléko
Přidat tak, aby šlehac s metlama směs umíchal a byla mírně tekutá, takže jen mírně cvrkat a vyzkouše
Suchá směs na těsto
300
g
polohrubá mouka
Lze nahradit i nějakou tmavou moukou, pokud by to mělo být zdravejší
2
ks
prášek do pečiva
200
g
cukr krystal
Lze nahradit třtinovým cukrem, pokud byt mělo být zdravější
1
ks
citronová kůra
Nastrouhat kůru z jednoho voňavého velkého a dobře omytého citronu
1
špetka
sůl
200
ml
mléko
Mléko přidat dle výsledné konzistence, až po smíchání s tekoutou směsí na těsto tak, aby těsto bylo
Nakrájená rebarbora na posypán
1
svazek
rebarbora
Rebarbory poměrně dost, co zahrada dá... Klidně svazek klacků celkovém průměru 15-20cm, po nakájení
cukr krystal
Na posypání
skořice
Na posypání
Postup přípravy receptu
1
Rebarbora na posypání: Nakrájet rebarboru na plátky asi 3mm silné, na buchtě by měla být vrstva rebarbory tak 1-2cm vysoká za studena, takže ji padne na jeden plech jedna vrchovatá střední miska, což je třeba svazek rebarborových klacků o průměru 15-20cm. Rebarboru před krájením jen omýt, případně sloupnout slupku tam, kde to jde. Rebarboru rozhodně nějak tepelně neupravovat na nakrájení, nevařit a podobné blbosti, jak někdo dělá... Tím se rebarbora zbytečně ničí a pak je z toho akorát kaše.
2
Do misky si připravit ingredience viz Suchá směs na těsto, po nastrouhaní kůry z dobře omytého citronu vše nasucho rovnoměrně rozmíchat. Pak přidat našlehanou směs do těsta viz Šlehaná směs do těsta. Vařečkou vše rozmíchat a přidat pak mléko tak, aby těsto bylo mírně tekuté, aby se dalo pak rovnoměrně umístit na plech, obvykle na to víc jak jeden hrneček mléka nepadne. Jakmile je těsto rovnoměrně umíchané, vylít ho na vymazaný a moukou nebo krupicí vysypaný plech, rovnoměrně stěrkou nebo vařečkou rozprostřít. Plech musí byt vysoký, těsto v troubě nakyne, tak aby nepřeteklo přes okraje.
Na závěr na těsto vysypat nakrájenou rebarboru, vrstva 1-2 cm. Pak lžící velmi mírně po celé ploše posypat cukrem a poprášit skořicí. Cukru skutečně málo, přeslazené buchty jsou hnus, navíc tvarohové těsto je už slazeno.
4
Hodit to celé do trouby péct na 40-50min s teplotou asi 180st. C, vytáhnout zavčas, aby nebyly spálené okraje těsta.