g
tavený sýr
smetanový, se šunkou, se žampiony... 2 X 50 gramů =
120
g
debrecinka
nebo šunka... na slabé plátky pokrájená
čerstvá zelenina
nebo nakládaná dle chuti (rajče, paprika, česnek, cibule, žampion...)
rozšlehané vejce
na potření
koření
dle chuti (nebo jen sůl) na posypání
2
ks
párátka
Postup přípravy receptu
1
Těsto si rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole vyválíme do čtverců, které poklademe debrecínkou (šunkou...) pokrájenou zeleninou dle chuti, přidáme obdélníčky sýru, pak klidně ještě zeleninu a vše přiklopíme ještě jedním nebo dvěma plátky uzeniny. Konce listového těsta překládáme přes náplň, až se nám naplněné ranečky uzavřou. Do středu zapíchneme párátko, které nám ranečky "podrží" a zabrání tak otevření při pečení. Ranečky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kořením dle chuti (česnekové, grilovací... nebo solí a paprikou) a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
2
Ranečky podáváme jako rychlou večeři či oběd se zeleninovým salátem, nebo jako větší teplou svačinu.