Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování, které však zničí spoustu velmi cenných látek. Proto jsem vyzkoušel vlastní postup.
2
Bobule rakytníku propereme ve vodě, necháme okapat a pak propasírujeme. Jde to sice pomalu, ale výsledek stojí za to.
3
Do šťávy přidáme cukr v poměru 1 kg na 1 litr a mícháme až do rozpuštění. To je vše. Hotový sirup je třeba skladovat ve tmě a chladnu. Kdo má chladný tmavý sklípek, úplně postačí, mně v něm sirup vydržel dva roky a nezkazil se. Není-li sklípek, pak zbývá lednička.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli sklenice se šťávou musím zavařit nebo je jen stačí dát do chladna? děkuji
Blanka13
|17. 10. 2016 17:58
Dnes jsem dostala rakytník od kamaradky,zpracovala jsem ho podle tohoto receptu a je to delikatesa :-) :-) :-) :-) a vitamíny zadarmo ;-) ;-) ;-)
Blanka
|17. 10. 2016 17:56
Dnes jsem dostala od kamaradky rakytník,tak jsem ho zpracovala podle tohoto receptu a je to delikatesa :-) :-) :-) a vitaminy zadarmo ;-) ;-)
MartaZ.
|1. 10. 2015 07:55
Já omyté bobule rozmichuju ve skleněném mixéru a pak nechám překapat přes napnuté řídké plátno.
To řídké zespod naleju do sáčků na led, celou zimu a jaro dávám buď jen do vody, nebo do vlažného čaje. Nestojím moc o cukr, tak mi to vyhovuje. Z toho hustšího, mastného dělám džem.
Borek
|10. 8. 2015 11:24
Toto je úplne najlepší recept. Mne to vydržalo až do minulého týždňa a zajtra už zasa idem oberať odrodu Sluníčko. Pasírovanie robím pomocou mlynku "Tuti-fruti" a vytlačenú sušinu dosušujem a používam na čaj.
Bajča
|8. 10. 2014 12:01
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem pasírujete omytý rakytník?
Hela
|17. 8. 2014 23:11
Udělala jsem vše podle návodu. Sirup má vynikající chut´. Díky :-*
Hela
|17. 8. 2014 23:11
Udělala jsem vše podle návodu. Sirup má vynikající chut´. Díky :-*
Tento přístup, s cílem nezničit vařením to nejcennější (vitaminy aj.), je mi blízký a receptem jsem se inspirovala, udělala jsem podobně jahodový sirup (jahody + cukr + citronová šťáva) a po přidání sody a pár lístečků máty vznikne s tímto sirupem výborné osvěžující nealko pití. Na léto nemá chybu!! :-)