Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je hmota téměř bílá, potom naplníme do poloviny připravené formičky (ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou formičky na rakvičky vymažeme). Naskládáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme. Nakonec jenom dosušíme. Upečené, téměř vychladlé rakvičky vyklopíme. Navrchu lehce prsty promáčkneme a naplníme ušlehanou smetanou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Brona
|1. 11. 2016 15:34
Tak já mám několik receptů,chutne jsou všechny,nemam problém z vyklopení,mam silikonové formičky ale mám potíže z nevzhlednym tvarem,krasne naskočí bohužel nahoře jsou hrbate ,mají boule a podobně,mate s tím někdo taky tyto potíže?Peču spoustu zákusků ale nevím si s tímto rady,porad Zkouším
Eva
|10. 1. 2015 16:38
Tak já mám recept na rakvičky BEZ FORMIČEK: Vždycky se povedly, doufám, že ho najdu.
vidule
|4. 6. 2013 12:13
já jsem jich také dělala tak pře 30 lety ale mám rovněž recept bez vajíčka a 4 žloutky,děcka byly malé,tak hned bylo vymlsáno
byly moc povedené,a nyní se chystám upéct starý recept už nemám,ale zustanu tady u toho,ten je mi vlastlíí,zdravím
oli
|11. 2. 2012 17:47
pro vsechny ty, kteri nemaji formicky. Staci lzici na plech delat male kopecky, asi jako piskoty, peci v troube na horky luft pri 150 stupnich. Jako konecny produkt budete mit sice placicky, ale zase se na ne vejde vici slehacky, takze pro domaci potreby plne uspokojujici. Na devet zloutku a jedno cele vejce 290 g cukru krupice, hodne vyslehat do peny a je. Na plech dat jeste papir na peceni. Preji dobrou chut
Suším je prakticky od začátku.Pro netrpělivé doporučuji navštívit cukrárnu ;-),taky už se mi stalo,že nevyběhly nebo nešly z formiček,jenže u nás i drť z rakviček zmizne rychlostí blesku :-D .Plním těstem do méně než poloviny,cukru dávám víc(250g) a šlehačku si dáváme i do rakviček ;-) :-P :-D .
Miry
|20. 12. 2010 14:50
Mně se osvědčilo dvojí vymazání formiček. Rozehřátým máslem vymažu formičky, nechám ztunout v lednici a následně ještě jednou vymažu rozehřátým máslem. Vyklopit šly všechny...
Zuzana
|15. 11. 2007 13:26
S těmi rakvičkami je to sázka do loterie. Peču je pravidelně na vánoce už 30 let v malých formičkách, vymazávám 100% tukem. Někdy se mi stane, že je nemůžu vyklopit a jiný rok je mám zase nádherné. Recept mám už od mojí babičky trochu jiný než je tady uvedeno: 14dkg moučkového cukru, 4 žloutky třít 1/2hodiny. To tření lze urychlit šlehačem. Tak těm, které se o rakvičky pokoušejí a neuspěly radím, zkuste to znovu.
Gabriela Matejickova
|27. 10. 2007 22:28
Teda zenske,zdravim vas, dokazu upict uz mnoho veci, ale jak upect rakvicky ve formickach a pak je vyklopit....to je nad me sily.Delala jsem klasicky po precteni nekolika receptu - tedy podle nich a hlavne podle tohoto.NIcim se navzajem nelisily, max. v mnozstvi vajec.Formicky vymazany poctive sadlem, nevysypavala jsem. Krusta nahore vypadala dobre, ale spodek byl jakoby zkaramelizovan, ani vrsek, ani spodek nesel od sten. Urcite budu zkouset znova, ale mozna zkusim rakvicky bez formicek, ty vykrajovane.....Mnoho radosti z peceni i pri neuspechu preje Gabina.
Irena Karlíková
|23. 7. 2007 08:50
Také je občas děláváme. Dáváme 10 žloutků a 1 celé vejce na 750g mouč. cukru. Příště zkusím použít menší množství cukru, jestli jsou stejně dobré. Formičky rozhodně nevysypáváme, jen vymažeme ztuž. tukem a jdou krásně vyklopit.
Sísa
|13. 12. 2006 10:39
Včera jsem dělala.Formičky košíčky jsem podle Jaroslavy vymazala tukem a vysypala hr. moukou. Ale úplně dobře nešly vyklopit. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. A cukr pískový je krupice nebo krystal? Dík
Jaroslava Oumarová
|17. 10. 2006 10:45
Moje maminka tohle těsto lije do dobře vymazaných a hrubou moukou vysypaných formiček na pracny, protože rakvičky nemá. Je toho menší kousek a snáze se sní:-))
Kuchařka on-line
|19. 5. 2004 18:29
Pečeme v mírně vyhřáté troubě - proužek papíru v troubě za jednu minutu zežloutne. Slabě 100-110 °C 25-30 min. podle síly pečiva, dosušit.
Sarka Nova
|1. 4. 2004 02:24
Muzete mi sdelit jak dlouho a v jak vyhrate troube ( kolik stupnu) se rakvicky pecou?