Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a celer nastrouháme a spolu s cibulí orestujeme na olivovém oleji ve větším hrnci.
2
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky poté, přidáme k orestované zelenině. Přidáme 2 stroužky česneku (protlačené přes drtič nebo utřené).
3
Zalijeme vodou (min. 0,5 l) a přidáme protlak a koření - jednu celou skořici, bobkový list 2 ks, hřebíček 5 ks, sušenou bazalku (cca 2 lžíce) a špetku mletého kardamomu.
4
Jelikož bobkový list, skořici a hřebíček budeme později vyndavat, doporučuji dát ho do čistého kousku řídké bavlny, svázat do uzlíku provázkem a ten pak přivázat k uchu hrnce - nebudete ho pak muset lovit po jednotlivých kouscích, i když to je taky možné. :)
5
Osolíme a vaříme cca 20-30 minut.
6
Vyndáme koření a rozmixujeme vše ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, přidáme horkou vodu, dle chuti ještě dosolíme a dosladíme.
7
Do polévky vhodíme špecle a vaříme dalších několik minut a můžeme podávat.