g
česnekový bok
nebo moravská slanina a dva stroužky česneku
2
lžíce
hladká mouka
1
plechovka
rajský protlak
140 gramů
cukr krupice
dle chuti
500
g
fazole
předem uvařené
0,50
lžička
nové koření mleté
dle chuti, cca
2
ks
bobkový list
sůl
vývar
Postup přípravy receptu
1
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji nebo másle a přidáme k ní na drobno pokrájený česnekový bok. Pokud nemáme česnekový bok, můžeme použít moravskou nebo anglickou slaninu a rozdrcený česnek. Vše ještě krátce smažíme, následně zasypeme moukou, kterou necháme také krátce osmažit a přidáme protlak s novým kořením. Ten za stálého míchání smícháme s moukou a poté naředíme cca půllitrem vývaru a rychle a dobře rozmícháme. Vývar poté dolijeme dle potřeby do požadované hustoty polévky, kterou ještě dle kyselosti protlaku můžeme dosladit trochou cukru, osolíme a přidáme dva bobkové listy. Provaříme cca 10 minut, ke konci vyndáme bobkové listy, vsypeme předvařené fazole, které necháme v polévce prohřát a můžeme podávat.