• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
Napište svůj komentář k receptu

Rajská omáčka podle maminky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rajská omáčka podle maminky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      lžíce tuk
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce mouka
    • 2
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření kuličky
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      ks hřebíček
    • 1
      ks skořice celá
    • 1
      kelímek smetana i kysaná
    • 3
      ks rajčata
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      ks citron

Postup přípravy receptu

1
Na tuku (sádle) zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, vložíme bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, hřebíčků, celou skořici, zalijeme vodou a tento bešamel necháme provařit. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, přidáme zátěrku (rozkvedlanou smetanu s hladkou moukou), rajčatový protlak a osolíme. Necháme povařit, přecedíme a přidáme cukr a citron dle chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RK0065 | 13. 5. 2013 20:35

    Vyzkoušela jsem již několikrát a je opravdu výborná.

  • Nikča a Brikča | 15. 11. 2012 21:25

    Rajskou omáčku a tento recept jsem dělala prvně ( jsem začínající kuchařka) a povedla se, je výborná:-) móóc děkuji za recept :-)

  • Vlasta Novák | 10. 10. 2011 13:50

    Opraveno, díky

  • Ladia
    Ladia | 10. 10. 2011 13:47

    Zálivky a omáčky

  • Rybička v akváriu | 7. 5. 2011 07:22

    Ládínku, s tím perníkem naprosto souhlasím. U nás v Pardubicích by to ani jinak nešlo ;-) a vůbec nejlepší jsou rumové pardubické perníčky. Jinak základ omáčky u nás děláme "klasicky" - na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přimícháme rajský protlak nebo čerstvá pokrájená rajčata, zalijeme vývarem a pečlivě rozšleháme. Když se to začne vařit přidáme koření: cca 2 plátky citronu, bobkový list, pepř, nové koření, tymián, skořici a právě ten strouhaný perník. Vaříme na mírném ohni cca 30 - 45 minut, občas promícháme. Takto provařenou omáčku dochutíme, octem, solí a cukrem a scedíme přes hustý cedník ( já se naučila dávat koření do "sítka" na čaj - takže jen vylovím ) a ponorným mixérem mixuji. Může se zjemnit smetanou, ale to jak kdo chce. :-)

  • Ládínek | 17. 12. 2010 15:21

    Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuse, ale jednak; s tou bešamelovou omáčkou bych byl opatrný, ta je základem světlých omáček, dále s levným kečupem je to sakra omyl, ale hlavně jeden dobrý tip, pokud Vám někde leží kousek perníku z jarní pouti, je to na zahuštění omáčky ideální, babička přidávala místo cukru malinko medu, ale to je už kulinářský detail. Shrnu-li to, zakládám na spěněnou cibulku protlak (dobře povařená rajčata) a koření. povařím,a podleji vývarem z předem pečeného masa (obsahuje mnoho chutí z masového vývaru), zahustím strouhaným perníkem a přidám citron a malinko medu (poměr přbližně lžička citronové šťávy ku lžičce medu). Ostatní je věc osobní chuti. Přeji dobrou chuť.

  • marie mateju | 25. 8. 2009 14:14

    já na této omáčce nevidím nic divnýho,dělávám ji podobně nejraději s plněnou paprikou. Klasiku kvásek nedávám-a nikdy jsem o tom ani neslyšela. A prominte,já bych ji asi ani nejedla,kvas patří do kysela a do chleba.

  • Ivana Samcová | 24. 8. 2009 20:18

    My ji děláme podobně, jen s menšími úpravami, protlak dáváme hned s kořením na zpěněnou cibulku a zalijeme vývarem. Po provaření přidáme mouku s mlékem a dále vaříme, nakonec přilijeme smetanu. Máme ji rádi sladkou a voňavou po skořici.

  • Zora Manasová | 24. 8. 2009 19:23

    Pani Loosová, nikto Vás ani nenúti, aby ste ju jedli. Ale ak už kritizujete, a najmä ak neoprávnene, tak si aspoň dajte tú prácu a napíšte to gramaticky správne a bez preklepov. Vyžaduje to určite menej námahy ako varenie.

  • Simča Sládková | 24. 8. 2009 19:14

    Jano, nebudu diskutovat, zda je tato omáčka k pozření a nebo ne (mně na ní nic tak děsného nepříjde i když já ji dělám jinak...), ale to, co jstenapsala vy - že do rajské patří cituji: ".... klasika s kváskem ...", to mi tedy vyrazilo dech. Vy doopravdy dáváte do rajské kvásek???? Jinak to, že se má dělat s láskou a dát jí čas - s tím souhlasím. A hlavně to mÝchání je důležité!!!!

  • jana loosová | 24. 8. 2009 17:58

    Nedá mi nezareagovat. Tuhle rajskou bych s prominutím nepozřela. Rajská chce čas a cit. Je to omáčka plná vůní a chutí. Někdo dává na základ kořenovou zeleninu, podle kuchařských norem tam má být, ale mě to s ní nechutná. Tak pouze rajský protlak a to hodně klasika 4 porce dávám 3 protlaky ale ty větší. Hodně cukru tak 5 lžic polévkovích a koření -bobkovej list kousek skořice celé,nové koření a pepř celý tak po 5 kuličkach. Poom musíte protlak dusit dokud nestmavne tak do tmavě červena až fialova ale nmusí se pomalu a pořád mýchat potom davám hovězí maso nechám po všech stranách zatahnout a poté zaleji vodou a zavřu do papiňáku. Po 30 minutách a déle podle velikosti masa vyndáme masíčko a dochucujeme pepřem cukrem solí citronovou šťávou a pokud máte domácí rybízovej džem tak pěkně nešetřit. Na konec zahustíme klasika s kváskem a po provaření přelejeme cedníkem a je hotovo

  • Anonym | 29. 11. 2007 18:04

    pujdu na to

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2007 08:43

    Anonym, bešamel je základná biela omáčka v kuchyni, rovnako zápražka patrí k základom kuchyne, takže autor predpokladá, že to viete. Ak nie, nájdete to všade. Tuku a múky musíte mať toľko, aby ste dostali primerane hustú omáčku. Závisí to od množstva, ktoré chcete pripraviť.

  • Anonym | 13. 2. 2007 15:19

    Aproc tu nemate pomery?Kolik tuku, kolik mouky?

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:18

    Já to totiž nepřecedil. :)))))

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:17

    Jako spořivý student jsem místo rajčat a protlaku použil klasický levný kečup a bylo to taky moc fajn. :)Akorát to chce opatrně s tím kořením. Dával jsem "přiměřeně" a chvílema to trochu připomínalo svařák. :))Ale jinak je to opravdu dobré ozvláštnění klasické studentské kuchyně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Rajská a rajčatová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hřebíček Mouka Nové koření Pepř mletý Rajčata Rajský protlak Skořice Smetana Tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hovězí námořnické maso

Hovězí námořnické maso

Houbové karbanátky III.

Houbové karbanátky III.

Světová pomazánka na chlebíčky

Světová pomazánka na chlebíčky

Bramborové knedlíky ze studených brambor

Bramborové knedlíky ze studených…

Vepřové kari

Vepřové kari

Perník z domácí pekárny II.

Perník z domácí pekárny II.

Krůtí nudlová polévka

Krůtí nudlová polévka

Tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny

Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)

Jablečník bez vajec - jablečný koláč …

Doporučujeme

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

345
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
98
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
61
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
28
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k…
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
AHA.cz Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 31.5.–1.6. 2025: Kdo potká někoho výjimečného a kdo by si měl dopřát trochu klidu?

Horoskop na víkend 31.5.–1.6. 2025: Kdo potká někoho výjimečného a kdo by si měl dopřát trochu klidu?

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Popleta Perkausová: Dneska, Evo, nevysíláš

Popleta Perkausová: Dneska, Evo, nevysíláš

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact