• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
Napište svůj komentář k receptu

Rajská omáčka podle maminky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Rajská omáčka podle maminky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      lžíce tuk
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce mouka
    • 2
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření kuličky
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      ks hřebíček
    • 1
      ks skořice celá
    • 1
      kelímek smetana i kysaná
    • 3
      ks rajčata
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 1
      lžíce cukr
    • 1
      ks citron

Postup přípravy receptu

1
Na tuku (sádle) zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, vložíme bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, hřebíčků, celou skořici, zalijeme vodou a tento bešamel necháme provařit. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, přidáme zátěrku (rozkvedlanou smetanu s hladkou moukou), rajčatový protlak a osolíme. Necháme povařit, přecedíme a přidáme cukr a citron dle chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka s vepřovými kuličkami

Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RK0065 | 13. 5. 2013 20:35

    Vyzkoušela jsem již několikrát a je opravdu výborná.

  • Nikča a Brikča | 15. 11. 2012 21:25

    Rajskou omáčku a tento recept jsem dělala prvně ( jsem začínající kuchařka) a povedla se, je výborná:-) móóc děkuji za recept :-)

  • Vlasta Novák | 10. 10. 2011 13:50

    Opraveno, díky

  • Ladia
    Ladia | 10. 10. 2011 13:47

    Zálivky a omáčky

  • Rybička v akváriu | 7. 5. 2011 07:22

    Ládínku, s tím perníkem naprosto souhlasím. U nás v Pardubicích by to ani jinak nešlo ;-) a vůbec nejlepší jsou rumové pardubické perníčky. Jinak základ omáčky u nás děláme "klasicky" - na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přimícháme rajský protlak nebo čerstvá pokrájená rajčata, zalijeme vývarem a pečlivě rozšleháme. Když se to začne vařit přidáme koření: cca 2 plátky citronu, bobkový list, pepř, nové koření, tymián, skořici a právě ten strouhaný perník. Vaříme na mírném ohni cca 30 - 45 minut, občas promícháme. Takto provařenou omáčku dochutíme, octem, solí a cukrem a scedíme přes hustý cedník ( já se naučila dávat koření do "sítka" na čaj - takže jen vylovím ) a ponorným mixérem mixuji. Může se zjemnit smetanou, ale to jak kdo chce. :-)

  • Ládínek | 17. 12. 2010 15:21

    Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuse, ale jednak; s tou bešamelovou omáčkou bych byl opatrný, ta je základem světlých omáček, dále s levným kečupem je to sakra omyl, ale hlavně jeden dobrý tip, pokud Vám někde leží kousek perníku z jarní pouti, je to na zahuštění omáčky ideální, babička přidávala místo cukru malinko medu, ale to je už kulinářský detail. Shrnu-li to, zakládám na spěněnou cibulku protlak (dobře povařená rajčata) a koření. povařím,a podleji vývarem z předem pečeného masa (obsahuje mnoho chutí z masového vývaru), zahustím strouhaným perníkem a přidám citron a malinko medu (poměr přbližně lžička citronové šťávy ku lžičce medu). Ostatní je věc osobní chuti. Přeji dobrou chuť.

  • marie mateju | 25. 8. 2009 14:14

    já na této omáčce nevidím nic divnýho,dělávám ji podobně nejraději s plněnou paprikou. Klasiku kvásek nedávám-a nikdy jsem o tom ani neslyšela. A prominte,já bych ji asi ani nejedla,kvas patří do kysela a do chleba.

  • Ivana Samcová | 24. 8. 2009 20:18

    My ji děláme podobně, jen s menšími úpravami, protlak dáváme hned s kořením na zpěněnou cibulku a zalijeme vývarem. Po provaření přidáme mouku s mlékem a dále vaříme, nakonec přilijeme smetanu. Máme ji rádi sladkou a voňavou po skořici.

  • Zora Manasová | 24. 8. 2009 19:23

    Pani Loosová, nikto Vás ani nenúti, aby ste ju jedli. Ale ak už kritizujete, a najmä ak neoprávnene, tak si aspoň dajte tú prácu a napíšte to gramaticky správne a bez preklepov. Vyžaduje to určite menej námahy ako varenie.

  • Simča Sládková | 24. 8. 2009 19:14

    Jano, nebudu diskutovat, zda je tato omáčka k pozření a nebo ne (mně na ní nic tak děsného nepříjde i když já ji dělám jinak...), ale to, co jstenapsala vy - že do rajské patří cituji: ".... klasika s kváskem ...", to mi tedy vyrazilo dech. Vy doopravdy dáváte do rajské kvásek???? Jinak to, že se má dělat s láskou a dát jí čas - s tím souhlasím. A hlavně to mÝchání je důležité!!!!

  • jana loosová | 24. 8. 2009 17:58

    Nedá mi nezareagovat. Tuhle rajskou bych s prominutím nepozřela. Rajská chce čas a cit. Je to omáčka plná vůní a chutí. Někdo dává na základ kořenovou zeleninu, podle kuchařských norem tam má být, ale mě to s ní nechutná. Tak pouze rajský protlak a to hodně klasika 4 porce dávám 3 protlaky ale ty větší. Hodně cukru tak 5 lžic polévkovích a koření -bobkovej list kousek skořice celé,nové koření a pepř celý tak po 5 kuličkach. Poom musíte protlak dusit dokud nestmavne tak do tmavě červena až fialova ale nmusí se pomalu a pořád mýchat potom davám hovězí maso nechám po všech stranách zatahnout a poté zaleji vodou a zavřu do papiňáku. Po 30 minutách a déle podle velikosti masa vyndáme masíčko a dochucujeme pepřem cukrem solí citronovou šťávou a pokud máte domácí rybízovej džem tak pěkně nešetřit. Na konec zahustíme klasika s kváskem a po provaření přelejeme cedníkem a je hotovo

  • Anonym | 29. 11. 2007 18:04

    pujdu na to

  • Tereza Jarčušková | 14. 2. 2007 08:43

    Anonym, bešamel je základná biela omáčka v kuchyni, rovnako zápražka patrí k základom kuchyne, takže autor predpokladá, že to viete. Ak nie, nájdete to všade. Tuku a múky musíte mať toľko, aby ste dostali primerane hustú omáčku. Závisí to od množstva, ktoré chcete pripraviť.

  • Anonym | 13. 2. 2007 15:19

    Aproc tu nemate pomery?Kolik tuku, kolik mouky?

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:18

    Já to totiž nepřecedil. :)))))

  • Milan Záruba | 9. 7. 2006 15:17

    Jako spořivý student jsem místo rajčat a protlaku použil klasický levný kečup a bylo to taky moc fajn. :)Akorát to chce opatrně s tím kořením. Dával jsem "přiměřeně" a chvílema to trochu připomínalo svařák. :))Ale jinak je to opravdu dobré ozvláštnění klasické studentské kuchyně.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Rajská a rajčatová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Citron Cukr Hřebíček Mouka Nové koření Pepř mletý Rajčata Rajský protlak Skořice Smetana Tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bigos

Bigos

Jogurtový koláč II.

Jogurtový koláč II.

Okurkový salát s kysanou smetanou a česnekem

Okurkový salát s kysanou smetanou a…

Cibulačka s celerem

Cibulačka s celerem

Jahodový dort s tvarohem a želé

Jahodový dort s tvarohem a želé

Utopenci z vajec

Utopenci z vajec

Borůvkový koláč - jednoduchý a výborný

Borůvkový koláč - jednoduchý a výborný

Citronový nebo pomerančový koláč (řez) - křehký a pikantní

Citronový nebo pomerančový koláč (řez…

Banánová roláda s margotkou

Banánová roláda s margotkou

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
28
Bramboráky
Bramboráky
28
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
24
Jiříkův biskupský chlebíček
Jiříkův biskupský…

Zajímavé články

Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou strouhankou i plněný Kyjev
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou…
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
AHA.cz Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Pravda o utajované dceři Freddieho Mercuryho (†45): Počal ji s manželkou blízkého přítele!

Pravda o utajované dceři Freddieho Mercuryho (†45): Počal ji s manželkou blízkého přítele!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

  • Recepty.cz
  • Rajská omáčka podle maminky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact