ks
celer
Bude nám bohatě stačit půlka středně velkého celeru
1
ks
cibule
1
ks
bobkový list
2
ks
nové koření
4
ks
pepř celý
1
lžička
sůl
přibližně dochutit si to musí každý podle gusta
1
balení
olej
na orestování kořenové zeleniny nám bude stačit trošku oleje
1
balení
rajský protlak
stačí malé balení
1
lžíce
cukr
opět podle svého gusta
1
balení
jíška
používám už hotovou
1
balení
mleté maso - míchané
2
lžíce
strouhanka
záleží na množství masa
1
ks
vejce
1
špetka
pepř mletý
1
balení
kečup - jemný
Pouze na dochucení a barvu, ale není nutný
1
ks
masox
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
2
Kořenovou zeleninu si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli si nakrájíme na jemno a na rozehřátém oleji orestujeme dohromady se zeleninou. Po chvíly přidáme divoké koření, rajský protlak, bujon a zalijeme vodou. Necháme dusit pod pokličkou do měkka.
3
Až bude zeleninka měkká z ledničky si vytáhneme směs a vkládáme do hrnce kuličky. Na velikosti kuliček nezáleží je to jen na vás ale čím menší tím rychleji jsou hotové. Jestli si nejste jistí jestli už jsou vytáhněte si jednu kuličku na prkénku rozkrojte a uvidíte jestli je a nebo není. Po uvaření kuliček si je vytáhněte do nějaké misky, můžete už rovnou do nějaké ve které to budete podávat. Jestli je vás u stolu více dávám maso do mísy proto aby si každy host vzal kolik bude chtít masa sám.
4
Z hrnce vyndáme divoké koření a vše rozmixujeme do hladka. Na dochucení používám sůl, cukr, kečup na barvu. Nedávám do pokrmu skořici jelikož mi z ní pálí žáha ale jak říkám je to jen na vašich chuťových buňkách co si do omáčky dáte.Podle potřeby zahustíme jiškou a můžeme podávat.
5
Tento pokrm můžete podávat s ouskovým knedlíkem s rýží nebo s těstovinou.